Φάρμακα για θεραπεία τριχόπτωσης

Πολλά πράγματα μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να χάσουν περισσότερα μαλλιά από το κανονικό. Οι δερματολόγοι συστήνουν συχνά φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της τριχόπτωσης και, αν είναι δυνατόν, την αναγέννηση των μαλλιών. Τα πράγματα που προκαλούν τις γυναίκες και τους άνδρες να χάσουν περισσότερα μαλλιά από το φυσιολογικό μπορεί να είναι η γενετική, η ασθένεια, το άγχος, οι ιατρικές παθήσεις ή η ορμονική ανισορροπία, η γήρανση, ακόμα και αυτά που τρώτε. Το πρώτο βήμα είναι να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να μάθετε τι προκαλεί το πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχουν φάρμακα για την απώλεια μαλλιών που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της συνολικής υγείας των μαλλιών σας.

Διάγνωση

Πριν κάνετε μια διάγνωση, ο γιατρός σας πιθανόν να σας δώσει φυσική εξέταση και να σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό σας. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει δοκιμές, όπως τα εξής:

 • Εξέταση αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την τριχόπτωση.
 • Δοκιμή τραβήγματος. Ο γιατρός σας τραβάει απαλά αρκετές δωδεκάδες τρίχες για να δείτε πόσα βγαίνουν. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό του σταδίου της διαδικασίας απόρριψης.
 • Βιοψία του τριχωτού της κεφαλής. Ο γιατρός σας αφαιρεί δείγματα από το δέρμα ή από λίγες τρίχες που απομακρύνονται από το τριχωτό της κεφαλής για να εξετάσουν τις ρίζες των μαλλιών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν μια λοίμωξη προκαλεί τριχόπτωση.
 • Μικροσκοπία φωτός. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο για να εξετάσει τις τρίχες που κόβονται στις βάσεις τους. Η μικροσκοπία βοηθά στην ανακάλυψη πιθανών διαταραχών του άξονα των μαλλιών.

Τα φάρμακα για την τριχόπτωση είναι διαθέσιμα. Μπορεί να είστε σε θέση να αντιστρέψετε την τριχόπτωση, ή τουλάχιστον να επιβραδύνετε την περαιτέρω αραίωση. Με κάποιες συνθήκες, όπως η αποσπασματική τριχόπτωση (αλωπεκία areata), τα μαλλιά μπορούν να ξανακοιμηθούν χωρίς θεραπεία εντός ενός έτους.

Φάρμακα για την τριχόπτωση

Οι επιλογές φαρμάκων για την τριχόπτωση περιλαμβάνουν τα εξής:

 • τοπική μινοξιδίλη.

Το τοπικό μινοξιδίλιο σταματά τα μαλλιά από την αραίωση και διεγείρει την ανάπτυξη νέων τριχών. Αυτό το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τύπους απώλειας τρίχας, όπως: ανδρική και γυναικεία τριχόπτωση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία. αλωπεκία αρεάτα, μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν ερυθρότητα και ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και ανάπτυξη των μαλλιών του προσώπου.

 • Στοματικό finasteride.

Η προφορική φιναστερίδη είναι φάρμακο συνταγογράφησης για άνδρες που έχουν τριχοφυΐα αρσενικών μοσχευμάτων ή ανδρογενετική αλωπεκία. Το Finasteride επιβραδύνει το ρυθμό απώλειας τρίχας και διεγείρει την ανάπτυξη νέων τριχών εμποδίζοντας την παραγωγή του σώματος από μια ορμόνη που καταστρέφει τα θυλάκια των τριχών. Αυτό το φάρμακο λαμβάνεται μία φορά την ημέρα από το στόμα και είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτού του φαρμάκου είναι σπάνιες αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν στυτική δυσλειτουργία και κατάθλιψη.

 • Αντιανδρογόνα.

Τα φάρμακα που αναστέλλουν τα ανδρογόνα-ορμόνες φύλου που βλάπτουν ή καταστρέφουν τα θυλάκια των τριχών – μπορεί να σταματήσουν την τριχόπτωση σε θηλυκή φαλάκρα, γνωστή και ως ανδρογενετική αλωπεκία. Τα αντιανδρογόνα φάρμακα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και περιλαμβάνουν σπιρονολακτόνη και από του στόματος αντισυλληπτικά ή χάπια ελέγχου των γεννήσεων που περιέχουν οιστρογόνα. Τα αντιανδρογόνα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ακανόνιστων περιόδων εμμήνου ρύσεως και της υπνηλίας. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιανδρογόνα.

 • Κορτικοστεροειδή.

Μερικοί τύποι τριχόπτωσης προκαλούνται από μια αυτοάνοση ασθένεια και αντιμετωπίζονται διαφορετικά από την ορμονικά επαγόμενη απώλεια μαλλιών. Με μια αυτοάνοση κατάσταση, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται σε υγιή όργανα και ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Μερικές φορές το σώμα καταστρέφει υγιή τριχοθυλάκια. Τα φάρμακα με κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με αλωπεκία αρεάτα, λειχήνα πλανόπαυλη και δισκοειδή ερυθηματώδη λύκο. Αυτοί οι καταστολείς του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιπτώσεις μιας αυτοάνοσης νόσου, επιτρέποντας την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα στεροειδή είναι διαθέσιμα ως τοπικά διαλύματα ή ενέσεις και όλα απαιτούν συνταγή. Οι δερματολόγοι καθορίζουν το είδος της θεραπείας που είναι πιο κατάλληλο ανάλογα με την ηλικία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Σημεία που πρέπει να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα για την απώλεια μαλλιών

Εδώ είναι σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε φάρμακα για θεραπεία τριχόπτωσης:

 • Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια τρίχας και να βοηθήσει στην αναγέννηση των μαλλιών. Αλλά μπορεί να μην πάρετε τόσο πολλή ανάπτυξη μαλλιών όσο περιμένετε.
 • Πρέπει να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο, ή οποιαδήποτε αναγεννημένη τρίχα θα πέσει έξω.
 • Η ασφάλειά σας πιθανόν να μην καλύπτει το φάρμακο και τα φάρμακα μπορεί να είναι δαπανηρά.
 • Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο να παίρνετε αυτά τα φάρμακα αν είστε έγκυος ή έχετε ορισμένες υγειονομικές καταστάσεις, όπως καρδιακά προβλήματα.
 • Μπορεί να αισθάνεστε ότι η πιθανότητα να ξαναπλασιάσετε τα μαλλιά και να αισθανθείτε καλύτερα για το πώς φαίνεστε είναι πιο σημαντική από τους περιορισμούς της θεραπείας απώλειας τρίχας.

Τα φάρμακα έχουν κινδύνους;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία σας αν αποφασίσετε να μην χρησιμοποιήσετε φάρμακα για την απώλεια μαλλιών. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να ενοχλούνται από την τριχόπτωση που αισθάνονται ότι έχει επηρεάσει την εμφάνισή τους. Εάν δεν χρησιμοποιείτε φαρμακευτική αγωγή, η απώλεια μαλλιών σας πιθανόν να συνεχιστεί. Αλλά η φαρμακευτική αγωγή δεν λειτουργεί πάντα, και η απώλεια μαλλιών μπορεί να συνεχιστεί παρά τη θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>