Υγιεινή διατροφή για κίρρωση του ήπατος

Η καλύτερη διατροφή για την κίρρωση του ήπατος είναι πολύ κοντά σε αυτή που χρειάζεστε για την πρόληψη της κατάστασης. Πολλοί άνθρωποι με διάγνωση κίρρωσης του ήπατος θέλουν να μάθουν πώς να αλλάξουν τη διατροφή τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. Εάν έχετε κίρρωση, η καλύτερη δίαιτα είναι πολύ κοντά σε αυτή που χρειάζεστε πριν να έχετε την κατάσταση. Ένας καλός κανόνας είναι ότι μια υγιεινή διατροφή είναι χρήσιμη μόνο για οποιονδήποτε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε κίρρωση. Τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες κατάλληλου τύπου και σε σωστές ποσότητες είναι πολύ κατάλληλες. Για την καθοδήγηση της καλύτερης διατροφής για κίρρωση του ήπατος, διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι η κίρρωση του ήπατος;

Η κίρρωση είναι ένα μεταγενέστερο στάδιο ουλής (ίνωσης) του ήπατος που προκαλείται από πολλές μορφές ηπατικών νόσων και καταστάσεων, όπως η ηπατίτιδα και ο χρόνιος αλκοολισμός. Κάθε φορά που τραυματίζεται το ήπαρ – είτε από ασθένεια, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή από άλλη αιτία – προσπαθεί να επιδιορθωθεί. Κατά τη διαδικασία, σχηματίζεται ιστός ουλής. Καθώς η κίρρωση εξελίσσεται, όλο και περισσότεροι σχηματίζουν ουλώδη ιστό, καθιστώντας δύσκολη την λειτουργία του ήπατος (μη αντιρροπούμενη κίρρωση). Η προχωρημένη κίρρωση είναι απειλητική για τη ζωή. Η βλάβη του ήπατος που προκαλείται από την κίρρωση γενικά δεν μπορεί να ανατραπεί. Αλλά αν η κίρρωση του ήπατος διαγνωστεί έγκαιρα και η αιτία αντιμετωπιστεί, οι περαιτέρω βλάβες μπορεί να είναι περιορισμένες ή ακόμα και αναστρέψιμες. Μια σωστή διατροφή για κίρρωση του ήπατος είναι το πιο σημαντικό μέρος της θεραπείας.

Η καλύτερη διατροφή για κίρρωση του ήπατος

Λοιπόν, τι πρέπει να φάτε για να διασφαλίσετε ότι το συκώτι σας μπορεί να λειτουργήσει κανονικά; Εάν έχετε κίρρωση, θα πρέπει να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Εδώ είναι η συνιστώμενη υγιεινή διατροφή για την κίρρωση του ήπατος:

 • Τι πρέπει να αποφύγετε: Μην τρώτε τροφές με λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Μείνετε μακριά από πολλά τηγανητά φαγητά, συμπεριλαμβανομένων των γευμάτων εστιατορίων γρήγορου φαγητού. Τα ακατέργαστα ή μη ψημένα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια και οι μύγες, είναι σίγουρα όχι.
 • Το αλκοόλ και η υγεία του ήπατος: Ανάλογα με την κατάσταση του ήπατος, περιορίστε το οινόπνευμα σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα και δύο ποτά την ημέρα αν είστε άνδρας. Αλλά στην περίπτωση κίρρωσης, θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.
 • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή: Επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων: Σπόροι, φρούτα, λαχανικά, κρέας και φασόλια, γάλα και λάδι.
 • Φάτε τα τρόφιμα με ίνες: Το Fiber βοηθά το ήπαρ σας να εργάζεται σε ένα βέλτιστο επίπεδο. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψωμιά ολικής αλέσεως, το ρύζι και τα δημητριακά μπορούν να φροντίζουν τις ανάγκες των ινών του σώματός σας.
 • Πίνετε πολύ νερό: Αποτρέπει την αφυδάτωση και βοηθά το συκώτι σας να λειτουργεί καλύτερα.

Συμβουλές:

 • Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα, το αλάτι στο μαγείρεμα και το αλάτι στο τραπέζι. Οτιδήποτε έχει γεύση αλμυρού (όπως σάλτσα ντομάτας, σάλτσα σάλτσας, σάλτσα σόγιας, κονσερβοποιημένες σούπες) πιθανόν να έχει πάρα πολύ αλάτι. Τα πράγματα μπαχαρικά με χυμό λεμονιού ή βότανα, αντί για αλάτι. Τα νωπά τρόφιμα είναι συνήθως ένα καλύτερο στοίχημα από τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
 • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων όταν ψωνίζετε. Ελέγξτε την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα που αγοράζετε. Πάρα πολύ νάτριο (ή αλάτι) στη διατροφή μπορεί να καταστήσει την κατάσταση χειρότερη, επειδή το νάτριο ενθαρρύνει το σώμα να συγκρατεί το νερό. Πραγματικά πρέπει να περιορίσετε το νάτριο στη διατροφή σας.
 • Αποφύγετε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Τα περισσότερα γρήγορα φαγητά είναι πολύ υψηλά σε νάτριο.
 • Μην τρώτε κρέατα πολύ συχνά, ειδικά κόκκινα κρέατα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Όταν είναι δυνατόν, εξετάστε τις χορτοφαγικές (χωρίς κρέας) εναλλακτικές λύσεις.

Συμπλήρωμα που πρέπει να ληφθεί

Ένα ακόμη σημαντικό πράγμα που πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή για την κίρρωση του ήπατος είναι το Liver Support Plus. Τι είναι το Liver Support Plus; Είναι ένα συμπλήρωμα που σας βοηθά να βελτιώσετε την υγεία του ήπατος σας για να επιμηκύνετε τη διάρκεια ζωής αυτού του σημαντικού συστήματος διήθησης. Με το Liver Support Plus, μπορείτε να πάρετε όλη την τροφή που χρειάζεται το ήπαρ σας για να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία του. Το Liver Support Plus συνδυάζει τις προσπάθειες πολλαπλών φυσικών εκχυλισμάτων που προάγουν την καθαρότητα του ήπατος σας. Ωστόσο, αυτή η θεραπεία δεν είναι απλώς να δώσει στο όργανο σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Βοηθά επίσης:

 • Εξαλείψτε τις τοξίνες από το σώμα σας που δεν έχουν διηθηθεί μέσω του σημερινού ήπατος.
 • Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού σας συστήματος.
 • Βελτιώστε τη γενική λειτουργία του ήπατος σας.

Εάν θέλετε να ανανεώσετε το συκώτι σας με τρόπο που δεν απαιτεί θυσίες από εσάς, το Liver Support Plus έχει ισχυρά συστατικά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Κάντε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο για πιο λεπτομερείς πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>