Τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων που πρέπει να γνωρίζετε

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούνται συχνά από μύκητες που είναι συνήθεις στο περιβάλλον. Γενικά δεν είναι επικίνδυνα, αλλά ορισμένα είδη μυκητιασικών λοιμώξεων μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Οι μύκητες είναι παντού. Υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά είδη μυκήτων στη γη, αλλά μόνο περίπου 300 από αυτά είναι γνωστό ότι κάνουν τους ανθρώπους άρρωστους. Οι μύκητες ζουν σε εξωτερικούς χώρους στο έδαφος και σε φυτά και δέντρα καθώς και σε πολλές εσωτερικές επιφάνειες και στο ανθρώπινο δέρμα. Οι περισσότεροι μύκητες δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ορισμένους τύπους μυκητιασικών λοιμώξεων, διότι μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Επισκόπηση της μυκητιασικής λοίμωξης

Οι μύκητες συνήθως φτιάχνουν τα σπίτια τους σε υγρές περιοχές του σώματος όπου συναντώνται επιφάνειες του δέρματος: ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και κάτω από το στήθος. Οι κοινές μυκητιασικές λοιμώξεις προκαλούνται από ζύμες (όπως candida ή malassezia furfur) ή δερματόφυτα, όπως το epidermophyton, το microsporum και το trichophyton. Πολλοί τέτοιοι μύκητες ζουν μόνο στο ανώτερο στρώμα της επιδερμίδας (stratum corneum) και δεν διεισδύουν βαθύτερα. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν αυτές τις μολύνσεις επειδή έχουν υπερβολικές δερματικές εκκολάσεις, ειδικά αν το δέρμα μέσα σε ένα skinfold γίνεται ερεθισμένο και κατακερματισμένο. Τα άτομα με διαβήτη τείνουν να είναι πιο επιρρεπή σε μυκητιακές λοιμώξεις επίσης.

Πέντε κοινά είδη μυκητιασικών λοιμώξεων

Οι ακόλουθοι τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων είναι συνηθισμένοι και όχι επικίνδυνοι. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά, οι μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

  • Πόδι αθλητή.

Μυκητιασική λοίμωξη των ποδιών με φαγούρα, ελάττωση και ερυθρότητα. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους διαφορετικούς μύκητες, συμπεριλαμβανομένου του τρικωφωτό, της επιδερμοφυτόνης και του μικροσπόρου.

  • Τριχοφυτία.

Τριχοφυτία μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή ενός κόκκινου ή αργύρου εξανθήματος οπουδήποτε στο σώμα. Είναι συνήθως δακτυλιοειδής και προκαλείται συνήθως από τον μύκητα trichophyton rubrum.

  • Ονυχομυκητίαση.

Μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών ή νυχιών που μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε συστατικό του νυχιού, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας, της κλίνης ή της πλάκας. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσφορία και παραμόρφωση. Η ονυχομυκητίαση προκαλείται από διάφορους μυκητιακούς οργανισμούς, από τους οποίους η πιο συνηθισμένη είναι το δερματόφυτο. Οι ζύμες και τα καλούπια προκαλούν επίσης μολύνσεις των νυχιών.

  • Tinea versicolor.

Μια συνήθης κατάσταση που προκαλεί μικρές επιδερμικές επιδερμίδες ώστε να γίνονται αστραφτερές και αποχρωματισμένες. Μπορούν να είναι πιο σκούρα ή ελαφρύτερα από το περιβάλλον δέρμα ή ακόμη και κόκκινο ή ροζ. Η κατάσταση προκαλείται από μια μαγιά που ονομάζεται malassezia, η οποία ζει στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων χωρίς να προκαλεί προβλήματα.

  • δερματική καντιντίαση.

Μπορεί να περιλαμβάνει σχεδόν κάθε περιοχή δέρματος του σώματος, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε ζεστές, υγρές, τσαλακωμένες περιοχές όπως οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα. Η Candida είναι η πιο συνηθισμένη αιτία του εξανθήματος της πάνας στα βρέφη. Η Candida είναι επίσης συχνή σε άτομα που είναι παχύσαρκοι ή έχουν διαβήτη. Τα αντιβιοτικά, η στεροειδική θεραπεία και η χημειοθεραπεία αυξάνουν τον κίνδυνο δερματικής καντιντίασης. Η Candida μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Λοιμώξεις των νυχιών.
  • Λοιμώξεις των γωνιών του στόματος.
  • Στοματικό τσίχλα (μια μορφή μόλυνσης της υγρής επένδυσης του στόματος).
  • Κολπικές λοιμώξεις ζύμης.

Σχετικά με τη θεραπεία μυκητιακών λοιμώξεων

Οι μυκητιασικές λοιμώξεις είναι συνήθεις στους ανθρώπους. Οι περισσότεροι τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρές εάν αντιμετωπίζονται γρήγορα και σωστά. Όποιος έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο πιθανό να συσπάσει μια μυκητιακή λοίμωξη, καθώς και όποιος παίρνει αντιβιοτικά. Η θεραπεία του καρκίνου και ο διαβήτης μπορεί επίσης να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπή σε μυκητιακές λοιμώξεις. Οι κρέμες χωρίς συνταγή ή συνταγή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των περισσότερων τύπων μυκητιασικών λοιμώξεων. Ωστόσο, σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να απαιτούν πρόσθετες μεθόδους. Η λήψη προληπτικής δράσης είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος αποφυγής μυκητιασικών λοιμώξεων. Και είναι πάντα καλύτερο να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με τα πρώιμα συμπτώματα μόλυνσης για να αποφύγετε πιθανώς σοβαρές καταστάσεις. Διάφοροι τύποι μυκητιασικών λοιμώξεων μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα αν εργάζεστε άμεσα με το γιατρό σας. Κάντε κλικ στο banner παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>