Τον ορισμό του Candida και τους τύπους

Ορισμός του Candida: μια ζύμη που υπάρχει στο δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες, οι οποίες ευθυγραμμίζουν το εσωτερικό πολλών δομών στο σώμα. Είναι συνήθως αβλαβές, αλλά αν προκύψουν αλλαγές στο σώμα για να δημιουργηθεί το σωστό περιβάλλον, μπορεί να προκληθεί μόλυνση. Υπάρχουν περίπου 150 τύποι candida. Περισσότεροι από 20 τύποι, συμπεριλαμβανομένων των πιο κοινών ειδών candida albicans, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στους ανθρώπους. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν στα νύχια, το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες σε όλο το σώμα.

Η γνώση του ορισμού του candida δεν αρκεί

Γνωρίζοντας τον ορισμό του candida δεν σημαίνει ότι καταλαβαίνετε τι είναι candida. Θα καταλάβετε καλύτερα candida γνωρίζοντας τους τύπους. Τα παρακάτω είναι μερικά είδη candida:

  • Προφορική απόφραξη: Αυτή είναι μια επιφανειακή, μερικές φορές υποτροπιάζουσα μόλυνση που επηρεάζει τις υγρές επιφάνειες γύρω από τα χείλη, στα μάγουλα και στη γλώσσα και στον ουρανίσκο. Η στοματική τσίχλα γενικά δεν είναι μεταδοτική.
  • Οισοφαγική δυσπεψία (οισοφαγίτιδα): Το στόμα μπορεί να εξαπλωθεί στον οισοφάγο, το οποίο είναι το συνδετικό πέρασμα μεταξύ του στόματος και του στομάχου.
  • Δερματώδης καντιντίαση: Η Candida μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις σε περιοχές του δέρματος που είναι υγρές και δεν έχουν επαρκή εξαερισμό. Ορισμένες κοινές τοποθεσίες περιλαμβάνουν την περιοχή της πάνας στα μωρά. τα πτερύγια των δακτύλων και των ποδιών. τη βουβωνική χώρα και την πτυχή των γλουτών. το δέρμα κάτω από τα μεγάλα στήθη? και τα κρεβάτια με τα νύχια.
  • Κολπική ζύμη μόλυνση ή Candida vaginitis: Η μόλυνση ζύμης της κολπικής περιοχής είναι κοινή. Εάν η λοίμωξη είναι επίσης παρούσα στο αιδοίο (η περιοχή γύρω από την είσοδο στον κόλπο), η κατάσταση είναι γνωστή ως αιδοιοκολπίτιδα καντιντίαση. Η λοίμωξη συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα αυτομόλυνσης με οργανισμούς ζύμης από τη διάβαση του ορθού. Η σεξουαλική μετάδοση είναι δυνατή αλλά ασυνήθιστη.
  • Μπαλαντίτιδα: Μια λιγότερο κοινή, αλλά εξίσου ερεθιστική λοίμωξη στη βλεφαρίδα του πέους και κάτω από την ακροποσθία.
  • Συστηματική καντιντίαση: Μια κατάσταση που επηρεάζει μόνο τα άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα, εκείνοι που είναι HIV-θετικοί, έχουν καρκίνο ή βρίσκονται σε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα μετά από μεταμόσχευση οργάνων. Οι μύκητες Candida μολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα προκαλώντας σοβαρές λοιμώξεις. Τυπικά όργανα που μπορούν να επηρεαστούν περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο, τα μάτια, το ήπαρ και την καρδιά.

Μία εσφαλμένη αντίληψη για τον ορισμό του candida

Θα ακούσετε κάποιους γιατρούς να ισχυρίζονται ότι η υπερανάπτυξη του candida μπορεί να επηρεάσει μόνο εκείνους με σοβαρά διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση σε όσους πάσχουν από AIDS ή καρκίνο. Αν και είναι σίγουρα αλήθεια ότι μπορεί να βρεθεί συστηματική candida μεταξύ αυτών των ασθενών, είναι επίσης αλήθεια ότι μπορεί να εμφανιστεί υπερανάπτυξη candida σε άτομα που δεν έχουν τόσο σοβαρό ανοσοποιητικό κίνδυνο. Παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα αντιβιοτικά, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και να επιτρέψουν την ανάπτυξη των candida. Όταν η ιατρική κοινότητα αναφέρεται σε συστηματική candida, σημαίνει γενικά το είδος της απειλητικής για τη ζωή candida που παρατηρείται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, όταν μιλάμε για τον ορισμό του candida, αυτό σημαίνει το είδος της προσβολής από candida που επηρεάζει κυρίως το έντερο και προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως πεπτικά προβλήματα, πονοκεφάλους και υποτροπιάζουσες μολύνσεις ζύμης.

Διατροφή για την απομάκρυνση της καντίδας

Η διατροφή για την απομάκρυνση από candida απαιτεί να εξαλείψετε τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τη μαγιά και το τυρί, επειδή αυτά τα τρόφιμα υποτίθεται ότι καλλιεργούν υπερανάπτυξη candida στο σώμα. Ενώ υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι η εξάλειψη αυτών των τροφών είναι σαφής candida, σύμφωνα με πολλούς γιατρούς, καταλήγετε στην κατάργηση των περισσότερων ή όλων των επεξεργασμένων τροφών από τη διατροφή σας. Αν αντικαταστήσετε τα μεταποιημένα αλεύρια με αλεύρια ολικής αλέσεως και προσθέσετε περισσότερα φρέσκα τρόφιμα στη διατροφή σας, πιθανότατα θα αισθανθείτε καλύτερα σε γενικές γραμμές εάν θα σταματήσετε ή όχι την ανάπτυξη candida ή όχι. Θα πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον ορισμό του candida για να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση κάνοντας κλικ στο παρακάτω πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>