Τι προκαλούν παχυσαρκία και πώς να τις αποφύγετε

Στους περισσότερους ανθρώπους, οι αιτίες της παχυσαρκίας τους τρώνε πάρα πολύ και μετακινούνται πολύ λίγο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας προκαλεί επίσης περισσότερους ανθρώπους να είναι παχύσαρκοι. Εάν καταναλώνετε υψηλές ποσότητες ενέργειας από τη διατροφή σας αλλά δεν καίτε την ενέργεια μέσω άσκησης και σωματικής δραστηριότητας, η πλεονάζουσα ενέργεια θα μετατραπεί σε λίπος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας προκαλεί επίσης περισσότερους ανθρώπους να είναι παχύσαρκοι. Η αλλαγή των μορφών εργασίας, η χρήση της τεχνολογίας, οι αλλαγές στο μέγεθος των μερίδων και το δομημένο περιβάλλον αποτελούν κοινά αίτια παχυσαρκίας που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους μας.

Πώς ξέρετε εάν είστε παχύσαρκοι

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να υπολογίσετε το δείκτη μάζας σώματος σας. Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας γρήγορος και απλός τρόπος για να εντοπίσετε τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Σας επιτρέπει να συγκρίνετε το βάρος σας με αυτό που θεωρείται “κανονικό” για έναν ενήλικα με το ίδιο ύψος.

Πώς υπολογίζεται ο δείκτης μάζας σώματος;

Σε ενήλικες:

  • Ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζεται από το ύψος και το βάρος σας. Για να βρείτε τον δείκτη μάζας σώματος, πολλαπλασιάστε το βάρος σας σε κιλά κατά 704,5. Στη συνέχεια, διαιρέστε το αποτέλεσμα από το ύψος σας σε ίντσες και διαιρέστε το αποτέλεσμα από το ύψος σας σε ίντσες για δεύτερη φορά.

o Ο δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται υπέρβαρος. o Ο δείκτης μάζας σώματος 30 ή περισσότερο θεωρείται παχύσαρκος.

  • Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο ότι ο δείκτης μάζας σώματος υπολογίζει το σωματικό λίπος. Δεν μετρά άμεσα το σωματικό λίπος. Ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι με μυϊκές δομές, όπως οι αθλητές, μπορεί να έχουν δείκτη μάζας σώματος που τα αναγνωρίζει ως υπερβολικό βάρος, ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος.

Σε παιδιά και εφήβους:

  • Για να βρείτε το δείκτη μάζας σώματος του παιδιού ή του έφηβος σας, ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
  • Ο δείκτης μάζας σώματος για παιδιά και εφήβους υπολογίζεται διαφορετικά από ό, τι για τους ενήλικες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται και τα αγόρια και τα κορίτσια ωριμάζουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Το ύψος και το βάρος του παιδιού ή του εφήβου συγκρίνονται με τους χάρτες ανάπτυξης που λαμβάνουν υπόψη την ηλικία και το φύλο. Το αποτέλεσμα δείχνει πώς το δείκτη μάζας σώματος ενός παιδιού ή έφηβου για την ηλικία συγκρίνεται με άλλα αγόρια και κορίτσια της ίδιας ηλικίας.

o Το 85ο έως λιγότερο από το 95ο εκατοστημόριο θεωρείται υπέρβαρο. o Το 95ο εκατοστημόριο ή μεγαλύτερο θεωρείται παχύσαρκο.

Κοινή αιτία παχυσαρκίας

Εδώ είναι τα κοινά αίτια παχυσαρκίας στους ανθρώπους:

  • Γενετική – Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορείτε να κληρονομήσετε μια τάση προς την παχυσαρκία. Η πιθανότητά σας να είστε υπέρβαροι αυξάνεται κατά 25% εάν ο ένας ή και οι δύο γονείς σας είναι παχύσαρκοι. Η κληρονομικότητα επηρεάζει επίσης έντονα το σημείο που μεταφέρετε το βάρος – τους γοφούς ή γύρω από τη μέση.
  • Μεταβολικό – πώς καταναλώνετε ενέργεια διαφέρει από το πώς κάποιος άλλος θα το κάνει. Οι μεταβολικοί και ορμονικοί παράγοντες δεν είναι ίδιοι για όλους, αλλά αυτοί οι παράγοντες παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του κέρδους βάρους. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα γκρελίνης, μιας πεπτιδικής ορμόνης που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν την όρεξη και άλλων πεπτιδίων στο στομάχι, παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση της πείνας και σας δίνουν μια αίσθηση πληρότητας μετά το φαγητό.
  • Τρόπος ζωής – Η υπερκατανάλωση τροφής, σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, συμβάλλει στην παχυσαρκία. Η αλλαγή της συμπεριφοράς σας μπορεί να επηρεάσει αυτές τις επιλογές τρόπου ζωής. Εάν τρώτε μια διατροφή στην οποία ένα υψηλό ποσοστό θερμίδων προέρχεται από ζαχαρούχα, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, εκλεπτυσμένα τρόφιμα, οι πιθανότητες είναι να κερδίσετε βάρος. Καθώς περισσότερες αμερικανικές οικογένειες τρώνε εν κινήσει και οι άνθρωποι αναζητούν επιλογές χαμηλού κόστους, περισσότεροι άνθρωποι προσεγγίζουν τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και λίπη, όπως το γρήγορο φαγητό.

Ζευγάρι που με την έλλειψη τακτικής άσκησης και γίνεται πολύ δύσκολο για τους ενήλικες να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος. Για τα παιδιά, οι δραστηριότητες που δεν καταναλώνουν ενέργεια, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η καθιστική ζωή σε έναν υπολογιστή, συνήθως γίνονται αιτίες παχυσαρκίας.

Η κατώτατη γραμμή

Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα σας, μπορείτε να μάθετε πώς να ελέγχετε τις διατροφικές σας συνήθειες και να αλλάζετε το ακόμη σας για να αντιμετωπίζετε τα αίτια της παχυσαρκίας. Συχνά απαιτεί σκληρή δουλειά και μια δραστική αλλαγή στον τρόπο ζωής, αλλά πολλοί άνθρωποι επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι έχουν τις πιθανότητες να προσκρούουν σε αυτές. Εκτός αν υπάρχει κάποια ιατρική κατάσταση που σας αρέσει, είναι εντός της εξουσίας σας να ελέγχετε το βάρος σας, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να πάρετε χάπι διατροφής εξηγηθείτε περισσότερο μέσω του πανό κάτω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>