Τι προκαλεί η στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή. Η κατανόηση των αιτίων της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να προσδιορίσει γιατί αντιμετωπίζει την πάθηση. Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως επίμονη δυσκολία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης ικανής να κάνει σεξ. Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι συνήθως ιατρικές αλλά μπορούν επίσης να είναι ψυχολογικές. Οι οργανικές αιτίες είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία ή τα νεύρα που τροφοδοτούν το πέος. Πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα, ψυχαγωγικά φάρμακα, οινόπνευμα και κάπνισμα, μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Η πιο συχνή στυτική δυσλειτουργία προκαλεί

Ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, φαρμάκων, τραυματισμών και ψυχολογικών προβλημάτων μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες δυσλειτουργίας στύσης:

 • Κυκλοφορικά προβλήματα: Η στύση εμφανίζεται όταν το πέος γεμίζει με αίμα και μια βαλβίδα στη βάση του πέους το παγιδεύει. Ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και οι θρόμβοι μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία αυτή. Αυτά τα κυκλοφορικά προβλήματα είναι η αιτία αριθ. 1 της στυτικής δυσλειτουργίας.
 • Νωτιαίου ή πυελικού τραυματισμού: Τα νεύρα που διεγείρουν την στύση μπορούν να κοπούν από τραυματισμό τους.
 • Χειρουργική: Η χειρουργική επέμβαση στη λεκάνη και ιδιαίτερα η χειρουργική επέμβαση προστάτη για τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τις αρτηρίες που απαιτούνται για να κερδίσουν και να διατηρήσουν μια στύση.
 • Φάρμακα: Αλκοόλ, αντικαταθλιπτικά, κοκαΐνη, οιστρογόνα, διουρητικά και αντικαρκινικά φάρμακα είναι μερικά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
 • Κατάθλιψη: Η κατάσταση αυτή είναι μια κοινή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η κατάθλιψη είναι μια σωματική διαταραχή καθώς και μια ψυχιατρική και μπορεί να έχει φυσικές επιπτώσεις. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα και αν αισθάνεστε άνετα σε μια σεξουαλική κατάσταση.
 • Αλκοολισμός: Ο χρόνιος αλκοολισμός μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία, ακόμη και αν δεν υπάρχει αλκοόλ στο αίμα τη στιγμή του σεξ.
 • Κάπνισμα: Το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή αίματος στο πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία.

Στυτική δυσλειτουργία και καρδιαγγειακή υγεία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά ένα σημάδι έγκαιρης προειδοποίησης για πιο σοβαρά προβλήματα όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η χοληστερόλη. Τα αιμοφόρα αγγεία του πέους είναι μικρότερα από το υπόλοιπο σώμα, ειδικά τα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Επομένως, η στυτική δυσλειτουργία είναι συνήθως το πρώτο σημάδι υψηλής χοληστερόλης ή υψηλής αρτηριακής πίεσης πριν από ένα μπλοκάρισμα που προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν έχετε ήδη υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (διαβήτης, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, υψηλή χοληστερόλη) – ίσως είναι καιρός για έλεγχο. Η βελτίωση της ροής του αίματος και της καρδιακής υγείας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες και πιο συχνές στύσεις.

Δοκιμές για έναν άνθρωπο με στυτική δυσλειτουργία

Οι πολυάριθμες αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας σημαίνουν ότι ένας γιατρός θα ζητήσει συνήθως πολλές ερωτήσεις και θα φροντίσει για τη διενέργεια εξετάσεων αίματος. Τέτοιες εξετάσεις μπορούν να ελέγξουν για καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και χαμηλή τεστοστερόνη, μεταξύ άλλων. Ο γιατρός θα κάνει επίσης μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων. Πριν εξετάσετε μια διάγνωση που απαιτεί θεραπεία, ένας γιατρός θα αναζητήσει συμπτώματα που έχουν παραμείνει για τουλάχιστον 3 μήνες. Μόλις δημιουργηθεί ιατρικό ιστορικό, ένας γιατρός θα αναλάβει περαιτέρω διερεύνηση. Μια απλή δοκιμασία, γνωστή ως «δοκιμασία σφραγίδας ταχυδρομικών αποστολών», μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν η αιτία είναι φυσική παρά ψυχολογική. Άλλες δοκιμές περιλαμβάνουν τη δοκιμή Poten και τη δοκιμασία Snap-Gauge. Αυτές οι μέθοδοι παρέχουν περιορισμένες πληροφορίες αλλά μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να παράσχει τη σωστή θεραπεία και φάρμακα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη στυτική δυσλειτουργία φυσικά

Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό για να βρείτε τις πιθανές αιτίες δυσλειτουργίας στύσης. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα για θεραπεία, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε ιατρικές μεθόδους ή φυσικές μεθόδους. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει φάρμακα, ορμονικές θεραπείες και ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Αν φοβάστε τις παρενέργειες της ιατρικής θεραπείας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε φυσική θεραπεία. Υπάρχουν βότανα και συμπληρώματα διατροφής που έχουν αποδειχθεί ότι θεραπεύουν τη στυτική δυσλειτουργία. Αλλά το κύριο κλειδί της φυσικής θεραπείας είναι πραγματικά αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εδώ είναι μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη στυτική δυσλειτουργία:

 • Σταμάτα το κάπνισμα.
 • Σταματήστε το αλκοόλ.
 • Πάρτε περισσότερη άσκηση.
 • Βγάλτε επιπλέον βάρος.

Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι χρήσιμες για εσάς, αλλά θυμηθείτε ότι θα πρέπει να βρείτε επαγγελματική ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με αιτίες δυσλειτουργίας στύσης, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>