Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μόλυνση με candida

Η λοίμωξη από Candida είναι κοινώς γνωστή ως καντιντίαση, που προκαλείται από τους μύκητες candida, ιδίως από candida albicans. Αυτοί οι μύκητες βρίσκονται σχεδόν παντού στο περιβάλλον. Κάποιοι μπορεί να ζουν ακίνδυνα μαζί με τα άφθονα “φυσικά” είδη βακτηρίων που συνήθως αποικίζουν το στόμα, τον γαστρεντερικό σωλήνα και τον κόλπο. Μια λοίμωξη από candida μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά συμπτώματα σε υγιείς ανθρώπους. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αποδυναμωθεί από ασθένειες (ειδικά AIDS ή διαβήτη), υποσιτισμό ή ορισμένα φάρμακα (κορτικοστεροειδή ή αντικαρκινικά φάρμακα), οι μύκητες candida μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα πιο συχνά. Η καντιντίαση μπορεί να επηρεάσει πολλά μέρη του σώματος, προκαλώντας εντοπισμένες λοιμώξεις ή μεγαλύτερες ασθένειες, ανάλογα με το άτομο και τη γενική υγεία του / της.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση από candida;

Οι παράγοντες κινδύνου για τη μόλυνση από candida περιλαμβάνουν:

 • Ένα ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα που προκαλείται από ασθένειες / καταστάσεις όπως:

o Διαβήτης. o Μεταμόσχευση οργάνων. o Χημειοθεραπεία. o AIDS.

 • Υπό κανονική συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή.
 • Διαλείμματα στο δέρμα ή στους βλεννογόνους.
 • Νεφρική διάλυση.
 • Ενδοφλέβιοι καθετήρες.
 • Ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών.
 • Παχυσαρκία.
 • Πεπτικό έλκος.
 • Σοβαρά εγκαύματα.
 • Καθετήρες ουρήσεως.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι κάποιος θα πάρει την κατάσταση. Ένας παράγοντας κινδύνου αυξάνει τις πιθανότητες να πάρει μια κατάσταση σε σύγκριση με ένα άτομο χωρίς τους παράγοντες κινδύνου. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πιο σημαντικοί από τους άλλους. Επίσης, η μη ύπαρξη παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι ένα άτομο δεν θα πάρει την κατάσταση. Είναι πάντα σημαντικό να συζητήσετε τον παράγοντα κινδύνου με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Βασικές αρχές θεραπείας για μόλυνση από candida

 • Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τοπικούς παράγοντες, καθώς ο κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών θα μειωθεί σε σύγκριση με τους συστηματικούς παράγοντες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιστάσεις όταν μπορεί να προτιμάται ένας στοματικός παράγοντας.
 • Οι τοπικοί παράγοντες διατίθενται ως κρέμες, λοσιόν, αεροζόλ, σαμπουάν, υπόθετα, παστίλιες, τροχίσκοι, αλοιφές και σκόνες (νυστατίνη). Η επιλογή της διαμόρφωσης θα καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα του επιλεγμένου φαρμάκου και την τοποθεσία της καντιντίασης που πρόκειται να αντιμετωπιστεί.
 • Τα περισσότερα αντιμυκητιακά φάρμακα που διατίθενται στο εμπόριο για τη θεραπεία της τριχοφυΐας είναι επίσης αποτελεσματικά για την καντιντίαση. Αυτές περιλαμβάνουν τις αζόλες (κλοτριμαζόλη, μικοναζόλη, εικονόλη, οξικοναζόλη, κετοκοναζόλη, σουλκοναζόλη), κυκλοπυροξολάμη, αλλυλαμίνες (ναφτιφίνη και τερβιναφίνη), βουτεναφίνη και νυστατίνη.

Τι πρέπει να αποφύγετε για την πρόληψη της μόλυνσης από candida;

Εδώ είναι τι θα πρέπει να αποφύγετε για να αποτρέψετε την υπερανάπτυξη των Candida και τη μόλυνση:

 • Ζάχαρη.

Η Candida ευδοκιμεί στη ζάχαρη. Είναι επίσης πολύ φλεγμονώδες και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα επεξεργασμένα και εκλεπτυσμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σιτάρι, ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες δημιουργούν μια ιδανική κατάσταση διαβίωσης για την ανάπτυξη της candida. Έτσι, το πιο λογικό μέρος για να αρχίσετε να μάθετε candida είναι να αφαιρέσετε τις πηγές που αυξάνεται, ζάχαρη. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλες τις πηγές ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένων αυτών. λευκή ζάχαρη, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, ζάχαρη καρύδας, καστανή ζάχαρη, αγαύη και σιρόπι βύνης ρυζιού. Η Στέβια είναι η μόνη ασφαλής εναλλακτική λύση, καθώς δεν τρέφεται με candida.

 • τροφές που τρέφονται με Candida.

Τα ακόλουθα τρόφιμα ενθαρρύνουν επίσης την ανάπτυξη των candida: σιτάρι, πατάτες, ξύδι (εκτός από το ξίδι μηλίτης μήλων), φιστίκια, ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως καλαμπόκι και σόγια, φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως αποξηραμένα φρούτα, σταφύλια, σύκα, μπανάνα και ανανά. Και επίσης κάθε τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα, δημητριακά και αρτοσκευάσματα. Αν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από λοίμωξη από candida, κάντε κλικ στο παρακάτω banner για να μάθετε ποια είναι η καλύτερη θεραπεία που πρέπει να κάνετε, ακόμα και πριν πάτε στο γιατρό για ιατρική βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>