Τι είναι τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών. Έτσι, πρέπει να αποφύγετε τα τρόφιμα, αν δεν θέλετε να κινδυνεύετε να αναπτύξετε κύστεις ωοθηκών. Κάθε γυναίκα που υφίσταται υπερφόρτωση οιστρογόνων ή κυριαρχία οιστρογόνων – μία από τις πιο συνήθεις καταστάσεις ορμονικής ανισορροπίας – κινδυνεύει να αναπτύξει κύστεις ωοθηκών που γίνονται συμπτωματικές. Τα συμπτώματα των κύστεων των ωοθηκών κυμαίνονται από φούσκωμα μέχρι συχνή ούρηση. Πολλές φορές, μια γυναίκα που βιώνει μια ρήξη κύστης των ωοθηκών θα πάει στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης με πολύ πόνο και πυρετό και, λόγω της έλλειψης ευαισθητοποίησης της υγείας των γυναικών, θα αντιμετωπιστεί αντί για σκωληκοειδίτιδα. Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε είναι να αποκτήσετε τον έλεγχο τώρα για τον εαυτό σας, οπότε δεν εξαρτάτε από τη λήψη επείγουσας θεραπείας κάτω από τη γραμμή. Δεδομένου ότι υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας

Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών

Οι τροποποιήσεις της διατροφής, όπως η αποφυγή συγκεκριμένων τροφών, θεωρούνται σημαντικό μέρος της θεραπείας των ωοθηκικών κύστεων. Ορισμένα πρότυπα διατροφής μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη κύστεων των ωοθηκών. Τα παρακάτω είναι τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών, οπότε πρέπει να τα αποφύγετε.

 • Αλκοολούχα ποτά: Η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.
 • Ποτά με καφεΐνη: Αυτά μπορεί να διαταράξουν πολύ τις ορμόνες του σώματός σας. Εάν θέλετε να πίνετε καφέ, πίνετε το με μέτρο και κατά προτίμηση μαύρο, χωρίς ζάχαρη, γλυκαντικά (τεχνητά ή αλλιώς), υποκατάστατα κρέμας ή γαλακτοκομικά όπως κρέμες καφέ.
 • Προϊόντα σίτου: Το σιτάρι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται φυτικό οξύ. Είναι υπεύθυνη για τη δέσμευση ορυκτών όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία των ορμονών και την πρόληψη των κράμπες. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας δεν θα μπορέσει να αποκομίσει τα οφέλη αυτών των δύο θρεπτικών ουσιών.
 • Εξειδικευμένη ζάχαρη, που συνήθως βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κέικ, γλυκά, καραμέλες και μπισκότα: Η εξευγενισμένη ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στα ορμονικά επίπεδα του σώματός σας. Στην ιδανική περίπτωση, μειώστε την πρόσληψη όλων των τύπων ζάχαρης (όχι μόνο ραφιναρισμένη ζάχαρη) και βεβαιωθείτε ότι η συνολική κατανάλωση φρουκτόζης σας είναι μικρότερη από 25 γραμμάρια ημερησίως και ακόμη χαμηλότερη εάν είστε ανθεκτικός στην ινσουλίνη ή είστε σε κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Καταναλώστε αυτά τα τρόφιμα για την πρόληψη ή τη συρρίκνωση κύστεων των ωοθηκών

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κύστεων των ωοθηκών: λειτουργικοί και μη φυσιολογικοί, αλλά ανεξάρτητα από το είδος των κύστεων, θα χρειαστεί να επαναφέρετε τις ορμόνες σας στην ισορροπία για υποστήριξη και να τους σταματήσετε να συμβούν ξανά. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών, και σίγουρα υπάρχουν και τρόφιμα που μπορούν να αποτρέψουν ή να θεραπεύσουν κύστεις ωοθηκών. Εδώ είναι υγιεινά τρόφιμα που πρέπει να καταναλώσετε:

 • Αμύγδαλα.

Τρώτε ένα μέρος από τρόφιμα πλούσια σε λάδι, όπως τα αμύγδαλα κάθε μέρα. Βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών σας με την ενθάρρυνση των κυττάρων σας να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ορμονικές διεγέρσεις.

 • Λαχανάκια Βρυξελλών.

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα – με έμφαση σε περισσότερα λαχανικά από τα φρούτα. Συγκεκριμένα, αυξήστε την πρόσληψη βλαστών βρυξελλών, είναι υψηλές σε ινδολο-3-καρβινόλες, οι οποίες βοηθούν στην αποτροπή του σώματός σας να απορροφά τοξικές μορφές οιστρογόνου.

 • Σπόροι Chia.

Οι σπόροι Chia βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών σας, ενθαρρύνοντας τα κύτταρα σας να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ορμονικές σκανδάλες.

 • Ρεβύθια.

Τα ρεβίθια είναι μια καλή πηγή φυτοοιστρογόνων, τα οποία είναι φυτικές ουσίες που μοιάζουν με οιστρογόνα και μπορούν να έχουν σημαντική ισορροπία ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Συνιστούμε να καταναλώνουμε τουλάχιστον τρεις τροφές φυτοοιστρογόνων κάθε μέρα, ως μέρος μιας δίαιτας εξισορρόπησης ορμονών για εκείνους με κύστεις ωοθηκών.

 • Σκούρο πράσινο πράσινο.

Εάν έχετε κύστεις ωοθηκών, είναι σημαντικό να κάνετε μια πραγματική προσπάθεια για να ενισχύσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα σας. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που μπορούν να προκαλέσουν μη φυσιολογική κυτταρική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μετάλλαξη κυττάρων και καρκίνο. Τα σκοτεινά πράσινα φύλλα είναι μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών όπως το β-καροτένιο και η βιταμίνη C.

 • Λινόσποροι.

Οι λιναρόσποροι συμβάλλουν στην ισορροπία των ορμονών σας, ενθαρρύνοντας τα κύτταρα σας να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ορμονικές διεγέρσεις.

 • Ρέγγα.

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και ωμέγα-3 που προωθούν την υγεία, τα οποία συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ορμονών σας, ενθαρρύνοντας τα κύτταρα σας να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ορμονικές διεγέρσεις.

συμπέρασμα

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που προκαλούν κύστεις ωοθηκών, όπως τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα ή υδατάνθρακες. Η εξάλειψη της καφεΐνης και του αλκοόλ, η μείωση των σακχάρων και η αύξηση των τροφών πλούσιων σε πετρέλαιο και φυτοοιστρογόνα (όπως αμύγδαλα και ρεβίθια) και β-καροτένιο και βιταμίνη C (όπως σκούρα πράσινα φύλλα) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και ακόμη και στη συρρίκνωση των κύστεων των ωοθηκών. Αν θέλετε να διαβάσετε τις μαρτυρίες των γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν με επιτυχία τις κύστεις των ωοθηκών τους μέσω μιας υγιεινής διατροφής, κάντε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>