Τι είναι η πρόωρη εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση που εμφανίζεται μεταξύ 40-45 ετών ονομάζεται πρώιμη εμμηνόπαυση, επηρεάζοντας περίπου το 5% των γυναικών. Εδώ θα μάθουμε τα πρώτα αίτια της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν μια γυναίκα σταματήσει την ωορρηξία και η μηνιαία περίοδος (εμμηνόρροια) σταματά. Οι περισσότερες γυναίκες φθάνουν στην εμμηνόπαυση ηλικίας 45 έως 55 ετών, ενώ η μέση ηλικία είναι περίπου 51 ετών. Ωστόσο, περίπου το 5% των γυναικών εμφανίζουν εμμηνόπαυση ηλικίας 41 έως 45 ετών. Αυτό είναι γνωστό ως πρώιμη εμμηνόπαυση. Ορισμένες πιθανές αιτίες της πρώιμης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία

Τα συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης

Τα συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης είναι αυτά της τακτικής εμμηνόπαυσης. Μπορούν να περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές διάθεσης.
 • Κολπική ξηρότητα.
 • Αλλαγές στη γνώση και στη μνήμη.
 • Εξάψεις.
 • Μειωμένη επιθυμία για σεξ.
 • Διαταραχές ύπνου.
 • Αύξηση βάρους.
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Κολπικό άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι μη κανονικές περίοδοι συνήθως προηγούνται της εμμηνόπαυσης και μπορούν να ξεκινήσουν χρόνια πριν την πάροδο των περιόδων.

Η κοινή πρόωρη εμμηνόπαυση προκαλεί

Υπάρχουν πολλές πρώιμες αιτίες της εμμηνόπαυσης. Είναι σαφές ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή) οδηγεί σε στιγμιαία εμμηνόπαυση, και χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία θεραπείες προκαλούν ωοθήκες να αποδυναμώσουν, αλλά οι άλλες αιτίες μπορεί να είναι η ακόλουθη.

 • Οικογενειακό ιστορικό: Η πρώιμη εμμηνόπαυση φαίνεται να είναι γενετική. Τείνετε να το δείτε να τρέχει σε οικογένειες. Εάν η μητέρα σας περνούσε την πρώιμη εμμηνόπαυση, τότε έχετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε την πρώιμη εμμηνόπαυση.
 • Έκθεση καπνίσματος ή άλλων τοξινών: Ορισμένες τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν ωοθηκική ανεπάρκεια. Πράγματα όπως τα τσιγάρα και τα φυτοφάρμακα. Κανονικά γεννιόμαστε με αρκετά αρχέγονα ωοθυλάκια για να μας κρατήσει μέχρι τη φυσική ηλικία της εμμηνόπαυσης, περίπου 50. Αλλά η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες πιστεύεται ότι προκαλούν μια γυναίκα να τρέχει από τα θυλάκια νωρίτερα παρά αργότερα.
 • Οι αυτοάνοσες παθήσεις (όπως η νόσο του θυρεοειδούς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα): Αν και σπάνια, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, η οποία αγωνίζεται κανονικά από ασθένειες, μπορεί εσφαλμένα να επιτεθούν οι ωοθήκες και να τους κρατήσει από την παραγωγή ορμονών.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις πρώιμες αιτίες της εμμηνόπαυσης

Οι κίνδυνοι ανάπτυξης οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακής νόσου είναι υψηλότεροι για τις γυναίκες με πρώιμη εμμηνόπαυση σε σχέση με τις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση κατά την αναμενόμενη ηλικία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να επιδιώξετε την καλύτερη θεραπεία. Σύμφωνα με μελέτες της κοινότητας, οι γυναίκες που περνούν από την πρώιμη εμμηνόπαυση χωρίς ορμονική θεραπεία έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής κατά περίπου δύο χρόνια. Συνεπώς, συνιστάται η θεραπεία με ορμόνη, η οποία μπορεί να είναι φυσική κρέμα προγεστερόνης, για τη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των πρώιμων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Είναι κατάλληλη για εσάς η κρέμα προγεστερόνης;

Έχουν διεξαχθεί μελέτες που αποδεικνύουν πως η φυσική κρέμα προγεστερόνης είναι καλύτερη και ασφαλέστερη από την προγεστίνη, η οποία χορηγείται συνήθως κατά τη διάρκεια της θεραπείας αντικατάστασης ορμονών. Επιπλέον, η φυσική κρέμα προγεστερόνης έχει βρεθεί ότι προσφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται για την ανακούφιση ορισμένων από τα πιο κοινά συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης. Και μία από τις καλύτερες κρέμες προγεστερόνης που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι η Proferia. Το Proferia είναι 100% φυσική κρέμα προγεστερόνης, βοηθά στην αύξηση της άμυνας του σώματός σας στην αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. Το Proferia περιέχει εκχυλίσματα ορμονών και αντιοξειδωτικά που μπορούν να εξισορροπήσουν τις ορμόνες στο σώμα σας και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η χαμηλή λίμπιντο και οι διαταραχές του ύπνου. Το προϊόν αυτό είναι ασφαλές, βολικό και αποτελεσματικό, το Proferia επιτρέπει στην απορρόφηση της προγεστερόνης μέσω του δέρματος. Κάντε κλικ στο banner παρακάτω για να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το Proferia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>