Συμπτώματα και θεραπεία της ωοθηκικής κύστης

Η σαφής καταγραφή των συμπτωμάτων της κύστης των ωοθηκών είναι μια δύσκολη πρόταση. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι κύστεις των ωοθηκών μπορούν να παρουσιάσουν πολύ λίγους έως κανένα σύμπτωμα. Οι κύστεις των ωοθηκών συχνά ανακαλύπτονται κατά λάθος κατά τη διάρκεια φυσιολογικής εξετάσεως ρουτίνας ή μπορούν να χυθούν κατά τη διάρκεια υπερηχογράφων, οι οποίες μπορεί να εκτελούνται για διάφορους λόγους.

Συχνά συμπτώματα κύστης των ωοθηκών

Οι περισσότερες κύστεις είναι χωρίς συμπτώματα. Εάν υπάρχουν συμπτώματα της κύστης των ωοθηκών, δεν είναι πάντοτε χρήσιμα για τη διάγνωση μιας κύστης των ωοθηκών, επειδή άλλες καταστάσεις, όπως η ενδομητρίωση, έχουν παρόμοια συμπτώματα. Τα κοινά συμπτώματα της κύστης των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ακανόνιστη και πιθανώς επώδυνη εμμηνόρροια: Μπορεί να είναι βαρύτερη ή ελαφρύτερη από πριν.
 • Πόνος στη λεκάνη: Αυτό μπορεί να είναι ένας επίμονος πόνος ή ένας διαλείμματος βαρετός πόνος που εξαπλώνεται στην κάτω πλάτη και τους μηρούς. Μπορεί να εμφανιστεί λίγο πριν αρχίσει ή τελειώσει η εμμηνόπαυση.
 • Δυσπαρεονία: Πρόκειται για πυελικό πόνο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν πόνο και δυσφορία στην κοιλιακή χώρα μετά από σεξ.
 • Θέματα του εντέρου: Αυτά περιλαμβάνουν πόνο όταν περνούν ένα σκαμνί, πίεση στα έντερα ή συχνή ανάγκη να περάσουν ένα σκαμνί.
 • Κοιλιακά προβλήματα: Μπορεί να εμφανιστεί φούσκωμα, οίδημα ή βαρύτητα στην κοιλιακή χώρα.
 • Ουρολογικά προβλήματα: Η γυναίκα μπορεί να έχει προβλήματα με την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης ή μπορεί να αισθάνεται συχνά την ανάγκη ούρησης.
 • Ορμονικές ανωμαλίες: Σπάνια, το σώμα παράγει ανώμαλες ποσότητες ορμονών, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι τρόποι ανάπτυξης του στήθους και των τριχών του σώματος.

Ορισμένα συμπτώματα κύστης των ωοθηκών μπορεί να μοιάζουν με αυτά της εγκυμοσύνης, για παράδειγμα, τρυφερότητα του μαστού και ναυτία.

Αρχική διορθωτικά μέτρα για συμπτώματα κύστης των ωοθηκών

Η θεραπεία στο σπίτι δεν μπορεί να εξαφανίσει την κύστη. Αντ ‘αυτού, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της κύστης των ωοθηκών και να αντιμετωπιστεί ο πόνος. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες με κύστεις ωοθηκών βιώνουν σημαντικότερο πόνο κατά τη διάρκεια των περιόδων τους, οπότε η θεραπεία της κύστης των ωοθηκών συχνά επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου. Ορισμένες από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές περιλαμβάνουν:

 • Μασάζ.

Ο πόνος μιας κύστης των ωοθηκών μπορεί να προκαλέσει την ένταση των γύρω μυών. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου. Το μασάζ στο κάτω μέρος της πλάτης, τους μηρούς, τους γλουτούς και το στομάχι μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει τους τεταμένους μύες και να μειώσει τον πόνο.

 • Άσκηση και τέντωμα.

Η άσκηση και το τέντωμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου που συνδέεται με τις ωοθηκικές κύστεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με την ένταση των μυών. Ορισμένες γυναίκες παίρνουν ανακούφιση από την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο, ενώ άλλοι προτιμούν ήπια τέντωμα και γιόγκα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο ενισχύοντας τους μυς. Μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη περαιτέρω κύστεων και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

 • Θερμότητας.

Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας στη μείωση του πόνου. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού τυλιγμένο σε μια πετσέτα στο στομάχι ή στο κάτω μέρος της πλάτης για περίπου 20 λεπτά. Είναι ασφαλές να το επαναλαμβάνετε αρκετές φορές την ημέρα, όσο το μαξιλάρι δεν είναι αρκετά ζεστό για να καεί το δέρμα. Μην κοιμάστε με ένα μαξιλάρι θέρμανσης.

 • Τεχνικές χαλάρωσης.

Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και η βαθιά αναπνοή, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους και στη μείωση της έντασης του πόνου. Αυτές οι τεχνικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα άτομο να διαχειριστεί τον πόνο μακροπρόθεσμα και να βελτιώσει τη γενική υγεία.

 • Απώλεια βάρους.

Εάν μια γυναίκα είναι υπέρβαρη, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει το σώμα της να ρυθμίσει καλύτερα τις ορμόνες, να αποτρέψει την ανάπτυξη περισσότερων κύστεων και να βελτιώσει τα συμπτώματα του πόνου και της κούρασης. Είναι δύσκολο να χάσετε βάρος με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οπότε προσπαθήστε να μην απογοητευτείτε, καθώς μπορεί να χρειαστεί χρόνος.

 • Διατροφικές αλλαγές.

Ένα ευρύ φάσμα διαιτητικών αλλαγών μπορεί να βοηθήσει, αλλά καθώς η έρευνα δεν δείχνει μια συγκεκριμένη διατροφή για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει δοκιμές και λάθη για να βρει τι λειτουργεί καλύτερα γι ‘αυτήν.

Προτάσεις

Οι σύγχρονες ιατρικές θεραπείες δεν είναι για όλους, όταν πρόκειται για κύστεις ωοθηκών, και ορισμένες προσεγγίσεις μπορεί τελικά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αν θέλετε να επιλύσετε ένα πολύπλοκο πρόβλημα όπως αυτό, τότε πρέπει να εξετάσετε τη γενική υγεία σας. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας μπορεί να υποστηρίξει την καλή υγεία και ότι παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην λειτουργεί για άλλο. Είστε ένα άτομο και οι ανάγκες του σώματός σας δεν είναι πανομοιότυπες με κανέναν άλλο. Έτσι, εάν πάσχετε από κύστεις ωοθηκών, μην εγκαταλείπετε την ελπίδα. Για περισσότερες προσεγγίσεις σχετικά με τον τρόπο φυσικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της κύστης των ωοθηκών, κάντε κλικ στο παρακάτω πανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>