Συμπτώματα αλωπεκίας: ποια είναι η αλωπεκία και πώς φαίνεται;

Η αλωπεκία είναι ένας ευρύς όρος για την τριχόπτωση. Αυτό το άρθρο αφορά τα συμπτώματα της αλωπεκίας, όπως οι φαλακρές περιοχές, η απώλεια μαλλιών και η αναγέννηση. Υπάρχουν αρκετοί υπο-τύποι αλωπεκίας και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλήσαμε είχαν αλωπεκία αρατάτα (συμπεριλαμβανομένου του totalis και του universalis). Μπορεί να επηρεάσει διαφορετικές περιοχές όπου τα μαλλιά μπορούν να αναπτυχθούν (τριχωτό, πρόσωπο, σώμα).

Αλωπεκία areata;

Η αλωπεκία είναι μια μορφή τριχόπτωσης που εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες. Είναι μη ουλώδη, πράγμα που σημαίνει ότι ο θύλακας της τρίχας δεν καταστρέφεται και ότι έχει την ικανότητα να ξαναγεμίζει τα μαλλιά. Θεωρείται αυτοάνοση κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα φλεγμονή και απώλεια μαλλιών. Ενώ τα μαλλιά χάνουν συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα μαλλιά οπουδήποτε στο σώμα μπορεί να επηρεαστούν. Η αλωπεκία areata επηρεάζει μόνο τα μαλλιά και τα νύχια και δεν προκαλεί άλλα προβλήματα σε όλο το σώμα.

Ποιος κινδυνεύει από αλωπεκία;

Η αλωπεκία areata έχει δύο αιχμές εμφάνισης – μία στην παιδική ηλικία και μία στην ενηλικίωση – αν και έχει αναφερθεί σε όλες τις ηλικίες. Όπως συμβαίνει και με άλλες αυτοάνοσες καταστάσεις, υπάρχει πιθανότητα γενετικής βάσης στις αλωπεκικές περιοχές με άγνωστες αιτίες που οδηγούν στην απώλεια μαλλιών. Οι συσχετιζόμενες καταστάσεις στον ασθενή ή την οικογένεια που μπορεί να αντιπροσωπεύουν αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 1, κοιλιοκάκη, ρευματοειδή αρθρίτιδα, λεύκη, ασθένεια του θυρεοειδούς, πολλαπλή σκλήρυνση και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Συμπτώματα αλωπεκίας

Ένα ήπιο σύμπτωμα αλωπεκίας ξεκινά με ένα έως δύο έμβολα χωρίς τρίχωμα μεγέθους. Σε πολλές περιπτώσεις, σταματά μετά από αυτό. Μερικές φορές, τα μαλλιά θα αυξηθούν. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και ο κύκλος της τριχόπτωσης μπορεί να επαναληφθεί. Η αλωπεκία μπορεί να αναπτυχθεί σε μια άλλη μορφή αλωπεκίας. Στη χειρότερη μορφή της, η αλωπεκία universalis σας κάνει να χάσετε όλες τις τρίχες του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, τα χέρια, τα πόδια, τους μασχάλες, την ηβική, και το στήθος και την πλάτη των μαλλιών για τους άνδρες. Σπάνια, οι άνθρωποι που έχουν αλωπεκία μπορεί να αισθανθούν καψίματα ή φαγούρα στις περιοχές όπου είχαν κάποτε μαλλιά. Μερικοί άνθρωποι με αλωπεκία areata βλέπουν αλλαγές στα νύχια και τα νύχια τους. Τα νύχια μπορούν να έχουν μικροσκοπικές πτυχές (σκασίματα), να έχουν λευκές κηλίδες ή γραμμές και να είναι τραχιά.

Θεραπεία συμπτωμάτων αλωπεκίας

Υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματα της αλωπεκίας που μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε να είναι σε θέση να επιβραδύνουν τη μελλοντική απώλεια μαλλιών ή να βοηθήσουν τα μαλλιά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα.

  • Τοπικός παράγοντας: Μπορείτε να τρίψετε φάρμακα στο κρανίο σας για να τονωθεί η ανάπτυξη των τριχών. Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα φάρμακα, τόσο εξωχρηματιστηριακά όσο και με συνταγογραφούμενα: Κρέμες Minoxidil (Rogaine), Anthralin και Κορτικοστεροειδή όπως clobetasol.
  • Ενέσεις: Οι ενέσεις στεροειδών είναι μια κοινή επιλογή για ήπια συμπτώματα αλωπεκίας που μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά να αναπτυχθούν πίσω σε φαλακρά σημεία. Μικροσκοπικές βελόνες εγχύουν το στεροειδές στο γυμνό δέρμα των πληγείσών περιοχών. Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε ένα έως δύο μήνες για να αναγεννηθούν τα μαλλιά.
  • Στοματική θεραπεία: Τα δισκία Propecia χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας – της πιο συνηθισμένης μορφής αλωπεκίας στους άνδρες. Πάρτε αυτό το φάρμακο από το στόμα, με ή χωρίς φαγητό, συνήθως μία φορά την ημέρα, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο τακτικά για να αποκομίσετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτό. Μπορεί να χρειαστούν έως και 3 μήνες για να παρατηρήσετε ένα όφελος.

Πρόληψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αλωπεκία προκαλείται από τη γενετική. Αυτός ο τύπος απώλειας τρίχας συχνά δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους τύπους τριχόπτωσης που μπορούν να αποφευχθούν:

  • Αποφύγετε τα σφιχτά χτενίσματα, όπως πλεξούδες, κουλούρια ή ponytails.
  • Αποφύγετε να περιστρέψετε, να τρίψετε ή να τραβήξετε τα μαλλιά σας.
  • Αντιμετωπίστε απαλά τα μαλλιά σας κατά το πλύσιμο και το βούρτσισμα. Μια φαρδιά χτένα μπορεί να αποτρέψει την απομάκρυνση των μαλλιών.
  • Αποφύγετε σκληρές θεραπείες, όπως ζεστούς κυλίνδρους, σίδερα περιστροφής, θερμές κατεργασίες πετρελαίου και μόνιμα.
  • Αποφύγετε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών.
  • Εάν υποβάλλονται σε θεραπεία με χημειοθεραπεία, ρωτήστε το γιατρό σας για ένα καπάκι ψύξης. Αυτό το καπάκι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψη της τριχόπτωσης, κάντε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>