Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία και η υπέρταση

Η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και υπέρτασης εξακολουθεί να εξηγείται πλήρως. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι συσχετίζονται. Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Αλλά δεν ήταν γνωστό πώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη τεκμηριωμένων θεραπειών για την παχυσαρκία και την υπέρταση.

Η συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και υπέρτασης

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο συσχετισμός μεταξύ παχυσαρκίας και υπέρτασης δεν έχει εξηγηθεί πλήρως. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ιδιαίτερη σημασία του αντίκτυπου που έχει η παχυσαρκία στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Η αρτηριακή πίεση είναι υπεύθυνη για τους διουρητικούς και νατριουρητικούς μηχανισμούς, οι οποίοι προκαλούν υψηλή αρτηριακή πίεση σε ασθενείς που πάσχουν από παχυσαρκία. Αντοχή στην ινσουλίνη και φλεγμονή που προκαλούνται ως συνέπεια υπερβολικού βάρους και συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπέρτασης. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης υπέρτασης από ό, τι τα άτομα με υπέρταση, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από την ετερογένεια της νόσου.

Πώς να διαχειριστείτε την παχυσαρκία και την υπέρταση

Μαζί, η παχυσαρκία και η υπέρταση συνδυάζονται με κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων. Είστε σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο εάν έχετε την τάση να μεταφέρετε το βάρος σας γύρω από την κοιλιά σας.

  • Φάρμακα.

Οι πιθανότητες είναι ότι θα συνταγογραφήσετε φαρμακευτική αγωγή για την αρτηριακή πίεση για σας. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και διουρητικά χαμηλής δόσης. Για τους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και τους αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να πάρουν δύο ή τρία διαφορετικά φάρμακα. Άλλα φάρμακα είναι διαθέσιμα, αλλά πιθανές παρενέργειες μπορεί να τους ωθήσουν κάτω από τη λίστα. Για παράδειγμα, σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι γιατροί θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν βήτα αναστολείς για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Οι βήτα αποκλειστές εργάζονται για να μειώσουν την ποσότητα του οξυγόνου για τις ανάγκες της καρδιάς σας. Αναστέλλουν τον καρδιακό ρυθμό σας εμποδίζοντας την ευαισθησία της καρδιάς σας στην αδρεναλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια και προκαλεί την αντίδραση “αγώνα ή πτήσης”. Ωστόσο, οι βήτα αναστολείς έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την αύξηση βάρους σε μερικούς ανθρώπους, επομένως η χρήση τους περιορίζεται γενικά σε ορισμένες καταστάσεις.

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πιθανότατα έχετε ακούσει πριν, αλλά φέρει επανάληψη: αν είστε παχύσαρκοι και έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να χάσετε κάποιο βάρος. Ακόμα και λίγα κιλά μπορεί να έχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιά σας και ολόκληρο το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να μιλήσει για την τροποποίηση ολόκληρης της διατροφής σας. Ένα σχέδιο διατροφής που συνιστάται συνήθως για ανθρώπους που τρώνε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής ή μη λιπαράς. Αυτή η δίαιτα είναι επίσης υψηλή σε φυτικές ίνες και όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Τι να θυμάστε

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε: η παχυσαρκία και η υπέρταση σχετίζονται. Και ο συνδυασμός της παχυσαρκίας και της υπέρτασης σχετίζεται με τη συνολική υγεία και το προσδόκιμο ζωής. Τα φάρμακα κατά της υπέρτασης πρέπει να διαγνωσθούν αν διαγνωστεί υπέρταση. Αλλά, με την απώλεια βάρους, μια σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που λαμβάνεται. Η πρόληψη θα ήταν καλύτερη από οποιοδήποτε φάρμακο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα κάνοντας κλικ στο παρακάτω πανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>