Πώς να αποτρέψετε τα συμπτώματα μολύνσεων ζύμης

Όλοι είναι διαφορετικοί, έτσι τα συμπτώματα μολύνσεων ζύμης μπορεί να διαφέρουν από τα συμπτώματα ενός φίλου. Μπορεί επίσης να αλλάζουν κάθε φορά που πάρετε μια λοίμωξη. Επομένως, προσέξτε τα κοινά συμπτώματα μολύνσεων ζύμης και μάθετε εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, μέτρια ή πιο περίπλοκα.

Τα συμπτώματα μολύνσεων ζύμης

Η φαγούρα και η ταλαιπωρία είναι τα κύρια συμπτώματα μόλυνσης από ζυμομύκητες, αλλά υπάρχουν και άλλα. Ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε κάποια ή όλα από τα παρακάτω:

 • Καύση, ερυθρότητα και πρήξιμο του κόλπου και του αιδοίου (το εξωτερικό μέρος των γυναικείων γεννητικών οργάνων).
 • Πόνος ή καψίματα όταν καίνε.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Μια παχιά, λευκή, άοσμη εκκένωση, παρόμοια με το τυρί cottage.

Αν νομίζετε ότι έχετε λοίμωξη από ζυμομύκητες, επισκεφθείτε το γιατρό σας πριν από τον εαυτό σας. Τα συμπτώματα μολύνσεων ζύμης είναι παρόμοια με άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων και βακτηριακής κολπίτιδας (βακτηριακή υπερανάπτυξη στον κόλπο). Μια ακριβής διάγνωση είναι σημαντική, ώστε να μπορείτε να πάρετε τη σωστή θεραπεία. Αν δεν έχετε λοίμωξη από ζυμομύκητα αλλά χρησιμοποιείτε αντιμυκητιασικά φάρμακα, μπορεί να καταστήσει τις μελλοντικές λοιμώξεις της ζύμης δυσκολότερες στη θεραπεία.

Δοκιμές για τον προσδιορισμό της παρουσίας συμπτωμάτων μολύνσεων ζύμης

Οι δύο συνηθέστερες δοκιμασίες για μολύνσεις ζύμης είναι η κολπική υγρή βάση και η δοκιμή ΚΟΗ.

 • Κολπική υγρή βάση.

Για την κολπική υγρή βάση, ο γιατρός σας ή ένας εργαστηριακός τεχνικός θα αναμίξει ένα δείγμα της κολπικής έκκρισης με διάλυμα αλατιού, θα το βάλει σε γυάλινη ολίσθηση και θα το δει κάτω από το μικροσκόπιο. Εάν υπάρχει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών Candida και λευκών αιμοσφαιρίων (που δείχνουν ότι το σώμα σας καταπολεμά μια λοίμωξη), τότε έχετε μολύνσεις από ζυμομύκητες. Η υγρή βάση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη άλλων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της βακτηριακής κολπίτιδας και της τριχομονάσης.

 • Δοκιμή KOH.

Αντί να χρησιμοποιήσει ένα διάλυμα άλατος, η δοκιμή KOH χρησιμοποιεί υδροξείδιο του καλίου. Αυτή η λύση σκοτώνει τα βακτηρίδια και τα κύτταρα του κόλπου, αφήνοντας μόνο τον μύκητα που μπορεί να υπάρχει στον κόλπο σας. Εάν προκύψει μυρωδιά ψαριού ή αμίνης από το ΚΟΗ, μπορεί να έχετε βακτηριακή κολπίτιδα. Εάν, μετά τη διάγνωση, η λοίμωξη δεν βελτιωθεί με τη θεραπεία ή επανέλθει αρκετές φορές μέσα σε ένα χρόνο (μια κατάσταση που ονομάζεται υποτροπιάζουσα ή χρόνια μόλυνση ζύμης), ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει τεστ καλλιέργειας της μαγιάς σας. Μια δοκιμασία καλλιέργειας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένα είδος Candida διαφορετικό από το Candida albicans προκαλεί τη χρόνια λοίμωξη σας (όπως Candida glabrata ή Candid krusei) – ορισμένα είδη ζύμης είναι ανθεκτικά στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της λοίμωξης από Candida albicans.

Πρόληψη συμπτωμάτων μόλυνσης ζύμης

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων μολύνσεων από κολπική ζύμη, φορέστε εσώρουχα που έχουν καβάλο από βαμβάκι και δεν ταιριάζουν πολύ σφιχτά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή:

 • Κάλτσα στενής εφαρμογής.
 • Douching, που αφαιρεί μερικά από τα φυσιολογικά βακτήρια στον κόλπο που σας προστατεύουν από τη μόλυνση.
 • Αρωματικά θηλυκά προϊόντα, όπως λουτρό με φυσαλίδες, μαξιλάρια και ταμπόν.
 • Υδρομασάζ και πολύ ζεστά λουτρά.
 • Άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, όπως για κρυολογήματα ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις.
 • Διαμονή σε βρεγμένα ρούχα, όπως μαγιό και ενδυμασία προπόνησης, για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει επίσης να αποφύγετε το άγχος, να έχετε αρκετό ύπνο και να καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε ποιοτικό αντιμυκητιακό συμπλήρωμα στην καθημερινή διατροφή σας. Κάντε κλικ στο παρακάτω έμβλημα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων μολύνσεων ζύμης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>