Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα απώλειας τρίχας στους άνδρες

Τα συμπτώματα απώλειας τρίχας ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία. Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια τρίχας ή βαθμιαία αραίωση με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άντρες παρουσιάζουν συμπτώματα τριχόπτωσης. Οτιδήποτε από τις ιατρικές συνθήκες έως τις ορμονικές αλλαγές στο άγχος μπορεί να είναι ο ένοχος. Δεν είναι πάντα εύκολο να ανιχνεύσετε τη βασική αιτία, επομένως ίσως είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές που παρατηρείτε ή συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και να αναζητήσετε μοτίβα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα τριχόπτωσης

Τα συμπτώματα απώλειας τρίχας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης, που επηρεάζει τους άνδρες καθώς μεγαλώνουν. Τα μαλλιά συχνά αρχίζουν να υποχωρούν από το μέτωπο σε μια γραμμή που μοιάζει με το γράμμα M.
 • Κυκλικές ή απλώνες φαλακρές κηλίδες. Μερικοί άνδρες έχουν ομαλή ψιλοκομμένα στίγματα. Αυτός ο τύπος απώλειας μαλλιών συνήθως επηρεάζει μόνο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται και σε γενειάδα ή φρύδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα σας μπορεί να γίνει κνησμώδες ή οδυνηρό πριν τα μαλλιά πέσουν έξω.
 • Ξαφνική χαλάρωση των μαλλιών. Ένα σωματικό ή συναισθηματικό σοκ μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των μαλλιών. Χούφτες τρίχας μπορεί να βγαίνουν όταν χτενίζετε ή πλένετε τα μαλλιά σας ή ακόμα και μετά από ήπια τράβηγμα. Αυτός ο τύπος απώλειας μαλλιών προκαλεί συνήθως αραίωση μαλλιών και όχι φαλάκρα.
 • Απώλεια τριχών σε ολόκληρο το σώμα. Ορισμένες καταστάσεις και ιατρικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία για καρκίνο, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών σε όλο το σώμα σας. Τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνουν.
 • Παξιμάδια κλιμάκωσης που εξαπλώνονται στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό είναι ένα σημάδι ringworm. Μπορεί να συνοδεύεται από σπασμένα μαλλιά, ερυθρότητα, πρήξιμο και, κατά περιόδους, οίδημα.

Οι αιτίες των συμπτωμάτων τριχόπτωσης

Τα συμπτώματα απώλειας τρίχας σχετίζονται τυπικά με έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Κληρονομικότητα.

Εάν προέρχεστε από μια οικογένεια όπου οι άνδρες άρχισαν να έχουν τριχόπτωση σε μια ορισμένη ηλικία, τότε ίσως είστε πιο επιρρεπείς σε αυτό.

 • Ορμονικές αλλαγές.

Μια ποικιλία παθήσεων μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ή προσωρινή απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών που οφείλονται σε προβλήματα θυρεοειδούς.

 • Φάρμακα.

Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων μπορεί να προωθήσουν την απώλεια μαλλιών. Πιο συνηθισμένοι μεταξύ τους είναι ορισμένα διαλυτικά αίματος και τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που είναι γνωστά ως βήτα-αναστολείς. Άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών περιλαμβάνουν μεθοτρεξάτη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και πιθανώς αντικαταθλιπτικά.

 • Χημειοθεραπεία.

Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να νικήσουν τον καρκίνο δυστυχώς μπορούν επίσης να προκαλέσουν την απώλεια των μαλλιών σας. Η χημειοθεραπεία είναι σαν μια πυρηνική βόμβα. Καταστρέφει ταχέως διαιρούμενα κύτταρα. Αυτό σημαίνει καρκινικά κύτταρα, αλλά και ταχέως διαιρούμενα κύτταρα όπως τα μαλλιά.

 • Συναισθηματικό στρες.

Το συναισθηματικό στρες είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τριχόπτωση παρά φυσικό στρες, αλλά μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, στην περίπτωση διαζυγίου, μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή φροντίδας για γηράσκοντα γονέα.

 • Overstyling.

Τα δυνατά στυλ και περιποιήσεις μαλλιών κατά τη διάρκεια των ετών μπορούν να προκαλέσουν την πτώση των μαλλιών σας. Παραδείγματα ακραίων styling περιλαμβάνουν τρίχες τρίχας ή σειρές καλαμποκιού, καθώς και χημικά χαλαρωτικά για να ισιώσει μαλλιά σας, θεραπείες θερμού πετρελαίου ή κάθε είδους σκληρή χημική ή υψηλή θερμότητα.

Η θεραπεία για συμπτώματα τριχόπτωσης

Το Finasteride, επίσης γνωστό με το εμπορικό του σήμα, το Propecia, είναι ένα από τα δύο μόνο φάρμακα που έχουν εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία των συμπτωμάτων απώλειας τρίχας. Το Finasteride πρωτοεμφανίστηκε το 1992 ως θεραπεία για τη διόγκωση του προστάτη. Με την πάροδο του χρόνου οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το φάρμακο βοήθησε στην απώλεια μαλλιών. Η Propecia έρχεται με τη μορφή ενός δισκίου με ένα λογότυπο “P” στη μια πλευρά και το “PROPECIA” ανάγλυφο στο άλλο. Η ετικέτα του φαρμάκου δίνει οδηγίες στους χρήστες να παίρνουν ένα δισκίο 1 χιλιοστογράμματος άπαξ ημερησίως. Μπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς γεύματα. Για τη θεραπεία της απώλειας τρίχας, το Propecia διαρκεί αρκετούς μήνες προτού να παρατηρήσετε τις θετικές αλλαγές των μαλλιών σας. Η καθημερινή χρήση του Propecia για περισσότερο από 3 μήνες είναι απαραίτητη για την επίτευξη πραγματικών αποτελεσμάτων. Η συνεχής χρήση προορίζεται για τη διατήρηση του οφέλους. Η βελτίωση στην ανάπτυξη των μαλλιών θα διαρκεί πάντα όσο συνεχίζετε να παίρνετε το Propecia. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το Propecia, κάντε κλικ στο παρακάτω πανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>