Πρόληψη της ηπατίτιδας με υγιείς συνήθειες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόληψης της ηπατίτιδας, από το να πίνετε βραστό νερό για να πλένετε καλά τα χέρια σας. Αλλά μερικές φορές εξαρτάται από τον τύπο ηπατίτιδας που έχετε. Η ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το συκώτι. Υπάρχουν τρία κύρια είδη αυτής της ηπατικής νόσου – η ηπατίτιδα Α, Β και Γ – και κάθε μία απλώνεται με διαφορετικό τρόπο. Η κατανόηση του τρόπου διάδοσης των διαφόρων τύπων ηπατίτιδας είναι το πρώτο κλειδί στην πρόληψη της ηπατίτιδας.

Πώς εξαπλώνεται η ηπατίτιδα

Ανάλογα με τον τύπο, δύο κύριοι τρόποι με τους οποίους η ηπατίτιδα περνάει από άτομο σε άτομο είναι η επαφή με μολυσμένο αίμα ή άλλα σωματικά υγρά και η επαφή με μολυσμένα περιττώματα. Η ηπατίτιδα Α απεκκρίνεται μέσω των περιττωμάτων ενός προσβεβλημένου ατόμου. Μπορεί να μολυνθείτε από ηπατίτιδα Α εάν καταναλώσετε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό. Οι τύποι ηπατίτιδας Β και C εξαπλώνονται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα. Η σεξουαλική μετάδοση είναι μια λιγότερο κοινή, αλλά ακόμη σημαντική, οδός έκθεσης, ειδικά για την ηπατίτιδα Β.

Υγιείς συνήθειες για την πρόληψη της ηπατίτιδας

Ο εμβολιασμός συχνά γίνεται ο κύριος τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας. Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ότι η καλή συμπεριφορά και οι συνήθειες μπορούν επίσης να αποτρέψουν αποτελεσματικά την ηπατίτιδα.

  • Ηπατίτιδα Α.

Η καλή προσωπική υγιεινή και η σωστή αποχέτευση συμβάλλουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού της ηπατίτιδας Α. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, αλλάζοντας μια πάνα και πριν προετοιμάσετε, σερβίρετε ή τρώτε φαγητό. Τα άτομα που πάσχουν από ηπατίτιδα Α δεν πρέπει να ετοιμάζουν ή να σερβίρουν φαγητό ή να φροντίζουν τους ηλικιωμένους ή τα μικρά παιδιά, έως ότου περάσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την πρώτη εμφάνιση της νόσου ηπατίτιδας Α. Το βρασμό ή το μαγείρεμα τροφίμων και ποτών για τουλάχιστον 1 λεπτό έως τους 85 ° C απενεργοποιεί τον ιό της ηπατίτιδας Α. Οι ταξιδιώτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ηπατίτιδας Α στις αναπτυσσόμενες χώρες, καταναλώνοντας μόνο νερό που έχει βράσει ή καθαριστεί χημικώς, καταναλώνοντας μόνο τρόφιμα που έχουν θερμανθεί σωστά και αποφεύγοντας φρούτα ή λαχανικά που δεν ξεφλουδίζονται ή προετοιμάζονται από τον ταξιδιώτη προσωπικά.

  • Ηπατίτιδα Β.

Η ηπατίτιδα Β εξαπλώνεται μέσω σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένου του αίματος και του σπέρματος. Η άσκηση ασφαλούς σεξ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μπορεί επίσης να ζει έξω από το σώμα για διάστημα έως και επτά ημερών, οπότε αποφύγετε να μοιράζεστε οδοντόβουρτσες, ξυράφια ή βελόνες. Τα τατουάζ και τα τρυπήματα μπορούν επίσης να διαδώσουν αυτή τη μόλυνση εάν οι βελόνες που χρησιμοποιούνται δεν είναι αποστειρωμένες.

  • Ηπατίτιδα Γ.

Η ηπατίτιδα C εξαπλώνεται μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα. Η καλύτερη πρόληψη είναι να αποφεύγετε να μοιράζεστε βελόνες, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν μικρές ποσότητες αίματος από το ένα άτομο στο άλλο. Η επαφή με οτιδήποτε έχει μολυνθεί με αίμα – όπως ένας ιστός, ένας επίδεσμος ή τα χέρια και τα δάχτυλα – μπορεί να διαδώσει τον ιό. Το ασφαλές σεξ και η καλή υγιεινή μπορούν επίσης να σας προστατεύσουν από τη μόλυνση.

Φροντίστε το συκώτι σας: την απόλυτη πρόληψη της ηπατίτιδας

Η φροντίδα του ήπατος σας είναι το απόλυτο κλειδί της πρόληψης της ηπατίτιδας. Και εδώ είναι μερικοί τρόποι για να πετύχετε την ευζωική ηρεμία:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Αν είστε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, κινδυνεύετε να έχετε λιπώδες ήπαρ που μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές ηπατικής νόσου.

  • Φάτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Αποφύγετε τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τα κορεσμένα λιπαρά, τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες (όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί, τα κανονικά ζυμαρικά) και τα σάκχαρα. Μην τρώτε ωμά οστρακοειδή. Για μια καλά προσαρμοσμένη διατροφή, τρώτε ίνες, τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ψωμιά ολικής αλέσεως, ρύζι και δημητριακά. Επίσης, τρώτε κρέας (αλλά περιορίζετε την ποσότητα του κόκκινου κρέατος), τα γαλακτοκομικά (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και μικρές ποσότητες τυριού) και τα λίπη (τα καλά λίπη όπως από ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια, σπόρους, ψάρια). Η ενυδάτωση είναι σημαντική, γι ‘αυτό πίνετε πολύ νερό.

  • Ασκήσου τακτικά.

Όταν ασκείτε με συνέπεια, βοηθάει στην καύση τριγλυκεριδίων για καύσιμα και μπορεί επίσης να μειώσει το λίπος στο ήπαρ.

  • Αποφύγετε τις τοξίνες.

Οι τοξίνες μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα. Περιορίστε την άμεση επαφή με τοξίνες από προϊόντα καθαρισμού και αερολυμάτων, εντομοκτόνα, χημικά και πρόσθετα. Όταν χρησιμοποιείτε αεροζόλ, βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι αεριζόμενο και φορέστε μάσκα. Μην καπνίζετε.

  • Μην πίνετε αλκοόλ.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα υγείας. Μπορούν να βλάψουν ή να καταστρέψουν τα ηπατικά κύτταρα και να ουλήσουν το ήπαρ σας. Πίνετε αλκοόλ, είναι καλύτερο να σταματήσετε εντελώς.

  • Πάρτε ένα συμπλήρωμα για την υγεία του ήπατος.

Το ήπαρ σας είναι ένα από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα στο ανθρώπινο σώμα. Έχει μια σειρά από λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την υγεία και την ευημερία σας, συμπεριλαμβανομένης της αποτοξίνωσης, την εξισορρόπηση των υγιεινών επιπέδων χοληστερόλης και την υγιή μεταβολική επεξεργασία. Σκληρή, ανθεκτική, ακόμη και ικανή για αναγέννηση, το συκώτι και η υγιής ηπατική λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας. Το Liver Support Plus είναι το πιο συνηθισμένο συμπλήρωμα για την υγεία του ήπατος που λαμβάνετε. Είναι ένα εξατομικευμένο μίγμα φυσικών εκχυλισμάτων που συνεργάζονται για την προώθηση της υγιούς λειτουργίας του ήπατος φυσικά. Περιέχει μια σειρά από βασικά συστατικά για να εξασφαλίσει ότι το ήπαρ σας παίρνει τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της υγείας του ήπατος σας, κάντε κλικ παρακάτω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>