Προβλήματα ουροδόχου κύστης

Τα προβλήματα ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης όπως κυστίτιδα, υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και ακράτεια ούρων. Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στην κάτω κοιλιακή χώρα που αποθηκεύει ούρα. Πολλές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη σας. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Κυστίτιδα – φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, συχνά από λοίμωξη.
  • Ακράτεια ούρων – απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
  • Υπερδραστική ουροδόχος κύστη – μια κατάσταση κατά την οποία η κύστη πιέζει τα ούρα έξω σε λάθος χρόνο.

Οι γιατροί διαγνώσουν προβλήματα ουροδόχου κύστης χρησιμοποιώντας διαφορετικές εξετάσεις. Αυτά περιλαμβάνουν εξετάσεις ούρων, ακτίνες Χ και εξέταση του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης με ένα πεδίο που ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του προβλήματος. Μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι φλεγμονή της ουροδόχου κύστης που συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες, αλλά και οι άνδρες και τα παιδιά μπορούν να το πάρουν. Η κυστίτιδα είναι ένας κοινός τύπος προβλημάτων της ουροδόχου κύστης. Το ουροποιητικό σας σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα σας. Παίρνετε κυστίτιδα όταν τα βακτηρίδια μπαίνουν στην ουροδόχο κύστη σας μέσω της ουρήθρας σας, του σωλήνα που μεταφέρει ούρα από το σώμα σας. Περίπου οι μισές γυναίκες θα λάβουν μια ουρολοίμωξη όπως κυστίτιδα σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν κυστίτιδα από τις γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν μακρύτερες ουρήθρες, έτσι ώστε τα βακτηρίδια να ταξιδεύουν περαιτέρω για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη τους. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να λάβουν κυστίτιδα από τους νεότερους άνδρες. Ο καθένας με κυστίτιδα δεν παρατηρεί οποιαδήποτε συμπτώματα. Αλλά εάν έχετε κυστίτιδα, τα συμπτώματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνος ή δυσφορία όταν ουρείτε.
  • Μια συχνή, επείγουσα ανάγκη για ούρηση, αλλά περνάτε μόνο μικρές ποσότητες ή χωρίς ούρα.
  • Συννεφιά, σκούρα ή έντονα μυρωδικά ούρα.

Υπερδραστική ουροδόχος κύστη

Η υπερδραστήρια κύστη είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί πλέον να κρατάει τα ούρα κανονικά. Εάν έχετε μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, μπορεί συχνά να αισθανθείτε μια ξαφνική επιθυμία να ουρήσετε ή να βιώσετε ένα ατύχημα και να ξυπνήσετε τη νύχτα για να ουρήσετε. Αιτίες της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν ασθενείς μυς, νευρική βλάβη, χρήση φαρμάκων, αλκοόλ ή καφεΐνη, λοίμωξη και υπέρβαρα.

Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια διαρροή ούρων. Σημαίνει ότι ένα άτομο ουρεί όταν δεν το θέλει. Ο έλεγχος του σφιγκτήρα του ουροποιητικού συστήματος είτε χάνεται είτε εξασθενεί. Η ακράτεια ούρων στην πραγματικότητα δεν αποτελεί προϋπόθεση. είναι ένα σύμπτωμα. Η ακράτεια μπορεί να είναι σημάδι κάτι απλού, όπως υπερβολική κατανάλωση υγρών. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η ακράτεια ούρων μπορεί επίσης να οφείλεται σε παράγοντες στρες, όπως ο βήχας, αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και είναι πιο συνηθισμένο σε συνθήκες όπως η παχυσαρκία. Οι πιθανότητες να συμβεί αυξάνεται με την ηλικία. Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα που πλήττει πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι πιο συχνές στις γυναίκες από τους άνδρες.

Θεραπείες για προβλήματα ουροδόχου κύστης

Εάν τα ουρολογικά σας συμπτώματα προκαλούνται από προβλήματα με την αποθήκευση ούρων στην ουροδόχο κύστη, μπορεί να σας προταθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης μετά από μια ειδική αξιολόγηση για να ελέγξετε εάν η κατάστασή σας είναι κατάλληλη για αυτή τη θεραπεία. Τα προγράμματα κατάρτισης περιλαμβάνουν διαφορετικές μεθόδους που στοχεύουν στην αλλαγή του τρόπου ούρησης, για παράδειγμα με ούρηση σε καθορισμένους χρόνους και όχι όταν η κύστη σας αισθάνεται πλήρης, αυξάνοντας σταδιακά το χρόνο ανάμεσα στην ούρηση ή την καθυστέρηση της ούρησης ή εντοπίζοντας το μοτίβο ούρησης και χρησιμοποιώντας το για να προβλέψετε και αποφύγετε την ακράτεια. Τι γίνεται με τα φάρμακα; Θα πρέπει να σας προσφέρεται ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται «αντιμουσκαρινικό φάρμακο» (που λειτουργεί με τη χαλάρωση του μυς της ουροδόχου κύστης) εάν έχετε συμπτώματα υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, όπως ανάγκη συχνής ούρησης, επείγουσα και ξαφνική ανάγκη ούρησης ή ακράτειας. Μπορεί επίσης να σας προσφέρονται αντιβιοτικά εάν έχετε συμπτώματα κυστίτιδας. Αυτά τα αντιβιοτικά συνήθως λαμβάνονται για τρεις ημέρες, αλλά μερικές φορές τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται για επτά ημέρες ή και περισσότερο. Είναι πιο πιθανό να έχετε μεγαλύτερη διάρκεια αντιβιοτικών αν είστε άνδρας, είστε έγκυος, έχετε διαβήτη ή είστε επιρρεπείς σε κυστίτιδα. Συνήθως θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε λίγες μέρες από την έναρξη των αντιβιοτικών. Εάν τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν, ο γιατρός σας μπορεί να στείλει ένα δείγμα ούρων σας σε ένα εργαστήριο για να ελέγξει ποια βακτήρια προκαλούν τα συμπτώματά σας. Αν δεν ενδιαφέρεστε για ιατρική περίθαλψη, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό συμπλήρωμα υποστήριξης της ουροδόχου κύστης όπως το Flotrol. Κάντε κλικ στο παρακάτω πανό για τις πλήρεις πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>