Ποιες είναι οι αιτίες της αλωπεκίας;

Υπάρχουν πολλά αίτια αλωπεκίας. Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί ως φυσικό μέρος της γήρανσης, λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή λόγω φαρμάκων και φαρμάκων. Η αλωπεκία είναι μια κατάσταση τρίχας στην οποία οι μάζες των μαλλιών αρχίζουν να πέφτουν. Αυτό στη συνέχεια προκαλεί σημεία λεπτής και εντελώς άτριχης μπαλώματα για να αρχίσουν να εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας εμφανίζονται ορατά ή να σπάσουν μερικά εκατοστά πάνω από τις ρίζες (με αποτέλεσμα τα μαλλιά “θαυμαστικά”, χωρίς να προκαλούν φαλακρά σημεία. Η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από την αλωπεκία τείνει να έρχεται και να πάει και τα μαλλιά συνήθως μεγαλώνει πίσω μέσα σε λίγους μήνες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να συμβεί έτσι ώστε τα μαλλιά να αναπτυχθούν πίσω σε μία μόνο περιοχή ή τα μαλλιά που μεγαλώνουν πίσω θα μπορούσαν να έχουν λεπτή υφή και λευκό.

Η αλωπεκία προκαλεί

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αλωπεκίας και κάθε τύπος έχει τις δικές του αιτίες. Τα παρακάτω είναι αιτίες αλωπεκίας ανάλογα με τον τύπο:

  • Alopecia areata.

Η Alopecia areata είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Μια αυτοάνοση ασθένεια αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα σφάλλει υγιή κύτταρα για ξένες ουσίες. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερασπίζεται το σώμα σας κατά των ξένων εισβολέων, όπως οι ιοί και τα βακτηρίδια. Αν έχετε αλωπεκία αρρατά, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τους θύλακες των τριχών σας. Οι θύλακες των τριχών είναι οι δομές από τις οποίες αναπτύσσονται οι τρίχες. Τα θυλάκια γίνονται μικρότερα και σταματούν να παράγουν τα μαλλιά, οδηγώντας σε απώλεια μαλλιών. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να προσβάλει θύλακες των τριχών, οπότε η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης δεν είναι ακριβώς γνωστή.

  • Αλωπεκία με ουλές.

Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μόνιμη βλάβη στα θυλάκια των τριχών. Ορισμένες παθήσεις του δέρματος όπως ο δισκοειδής λύκος, το σκληροδερμία και η μετωπιαία ινώδης αλωπεκία είναι αιτιολογικοί παράγοντες που οδηγούν σε αλωπεκία με ουλές. Αυτές οι διαταραχές συνήθως προκαλούν μεταβολές στο δέρμα, ουλές, εξανθήματα, ακατέργαστα μπαλώματα πάνω στο δέρμα κλπ που οδηγούν σε απώλεια τριχοθυλακίων και απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένες περιοχές.

  • Εκχύλισμα Anagen.

Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης προκαλείται συνήθως από φάρμακα όπως η χημειοθεραπεία του καρκίνου, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Αυτές οι θεραπείες επηρεάζουν όλα τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα του σώματος, ενώ στοχεύουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα. Τα θυλάκια των τριχών είναι ένα από τα κύτταρα που επηρεάζονται από αντικαρκινικά φάρμακα και θεραπεία ακτινοβολίας. Μπορεί να υπάρξει σοβαρή απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, στο σώμα και στα φρύδια.

  • Telogen effluvium.

Το Telogen effluvium είναι προσωρινή λέπτυνση και τριχόπτωση στα οποία τα μαλλιά σας πέφτουν περισσότερο από το φυσιολογικό. Τα μαλλιά σας συνήθως ανακάμπτουν και μεγαλώνουν πίσω σε αυτή την περίπτωση. Ένα από τα κοινά αίτια οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη. Το συναισθηματικό στρες, η βραχυχρόνια ασθένεια, η λειτουργία, οι σοβαρές λοιμώξεις και οι χρόνιες ασθένειες όπως η ηπατική νόσος είναι επίσης οι αιτίες του telogen effluvium.

Αρχική διορθωτικά μέτρα

Οι συμβατικές θεραπείες για την αλωπεκία είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αλλά υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν φυσικές θεραπείες για την αλωπεκία. Υπάρχουν μερικοί επαγγελματίες υγείας που συνιστούν να τρίβουν το κρεμμύδι ή το χυμό σκόρδου, το ψυγμένο πράσινο τσάι, το αμυγδαλέλαιο, το δεντρολίβανο, το μέλι ή το γάλα καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής. Ενώ δεν υποστηρίζονται όλα αυτά από την επιστημονική έρευνα, η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί από πολλούς ανθρώπους. Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας όπως ο βελονισμός και η αρωματοθεραπεία έχουν επίσης αποδειχθεί αποτελεσματικές από μερικούς ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, κάποιοι άλλοι άνθρωποι θεωρούν ότι η εξάλειψη του συναισθηματικού στρες είναι ο πιο χρήσιμος τρόπος για τη θεραπεία της αλωπεκίας. Στην πραγματικότητα, το συναισθηματικό στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες της αλωπεκίας. Με την εξάλειψη του στρες, το πρόβλημα της αλωπεκίας θα πάει επίσης μακριά. Αν ψάχνετε για μια άλλη αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την αλωπεκία, κάντε κλικ στο παρακάτω banner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>