Ποια είναι τα συμπτώματα του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων;

Μπορεί να μην υπάρχουν πλέον εμφανή συμπτώματα ή χαμηλά επίπεδα σπερματοζωαρίων από την αδυναμία συγγένειας ενός παιδιού. Σε μερικούς άνδρες, ένα υποκείμενο πρόβλημα όπως μια κληρονομική χρωμοσωμική ανωμαλία, μια ορμονική ανισορροπία, διαταραγμένες φλέβες των όρχεων ή μια κατάσταση που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος μπορεί να προκαλέσει σημεία και συμπτώματα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Αν δεν μπορείτε να συλλάβετε ένα παιδί μετά από ένα έτος κανονικής, απροστάτευτης συνουσίας ή νωρίτερα, μπορεί να χρειαστεί να δείτε αμέσως έναν γιατρό για να δείτε εάν έχετε τα συμπτώματα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Τι είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων;

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς άνδρες. Ωστόσο, επειδή δεν ελέγχονται τακτικά και συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια, οι πάσχοντες μπορεί να μην γνωρίζουν την υγεία του σπέρματος τους. Είναι κατανοητό ότι οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να σκέφτονται μόνο για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη της σύλληψης και ανησυχούν για την ανδρική υπογονιμότητα. Και ενώ πολλοί άνδρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων μπορεί να εξακολουθούν να είναι σε θέση να κάνουν παιδιά πατέρα, οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια επιτυχημένη σύλληψη μειώνονται αν έχετε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Όχι μόνο η σύλληψη είναι ανησυχητική, αλλά ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί μερικές φορές να αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος που σχετίζεται με το αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα. Τα πιο πρόσφατα κριτήρια για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων είναι 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο, και σε αυτό το χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο, αναφέρεται ως ολιγοζωοσπερμία. Όταν η ανάλυση σπέρματος δείχνει πλήρη απουσία σπερματοζωαρίων, η κατάσταση ονομάζεται αζωοσπερμία. Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί νωρίτερα, όταν μπορεί κανείς να αναγνωρίσει αμέσως τα συμπτώματα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Συμπτώματα χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων

Εδώ είναι τα κοινά συμπτώματα του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων:

  • Αδυναμία να εμποτίσει τον σύντροφο.

Μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων, η πρωταρχική είναι η αδυναμία να αποκτήσουν έναν σύντροφο έγκυο μέσα σε ένα χρόνο προσπαθώντας να συλλάβουν. Οι γιατροί γονιμότητας θεωρούν ένα χρόνο ότι είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να μείνει έγκυος. Ένας χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων είναι μια από τις κύριες προκλήσεις που ένα ζευγάρι θα αντιμετωπίσει όταν προσπαθεί να μείνει έγκυος. Αν δεν υπάρχει σύλληψη μετά από ένα χρόνο, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων θα μπορούσε να είναι ο λόγος.

  • Ανεπάρκεια τρίχας προσώπου.

Εάν ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων προκαλείται από ορμονικά προβλήματα – και αυτό δεν συμβαίνει συνήθως – ένα από τα σημάδια μπορεί να είναι η έλλειψη μαλλιών προσώπου. Μερικοί άνδρες ίσως χρειαστεί να ξυρίσουν το πρόσωπό τους μία φορά την ημέρα. Άλλοι άνδρες μπορεί να μην χρειάζεται να ξυρίσουν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Ωστόσο, αν υπάρχουν ορμονικές ελλείψεις στη ρίζα του προβλήματος, μπορεί να εμφανιστεί με έλλειψη μαλλιών προσώπου.

  • Έλλειψη μυϊκής δύναμης.

Αυτό είναι μόνο ένα σημάδι όταν ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων προκαλείται από ορμονικά προβλήματα. Ένα άτομο που στερείται μυϊκής ανάπτυξης μπορεί επίσης να έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων που προκαλείται από το σύνδρομο klinefelter ή ένα γενετικό πρόβλημα με την υπόφυση του. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ένας άνθρωπος έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, το μόνο σύμπτωμα είναι η αδυναμία να εμποτιστεί ο σύντροφός του.

Επιλογές θεραπείας για χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική θεραπεία που να αποσκοπεί στην επανάληψη του φυσιολογικού χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων, εκτός από ορισμένες ορμονικές ανωμαλίες που μπορούν να ανταποκριθούν στα φάρμακα. Η χαμηλή αντιμετώπιση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι θέμα που θα αποφασιστεί σε ιδιωτική συνεννόηση με τον γιατρό σας. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικές θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό σπερματοζωαρίων και βελτιώνουν τη γονιμότητα. Οι φυσικές θεραπείες περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων. Κάντε κλικ στο παρακάτω έμβλημα για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συμπτωμάτων χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>