Ποια είναι τα συμπτώματα αλωπεκίας;

Τα συμπτώματα της αλωπεκίας εμφανίζονται συνήθως με την ξαφνική εμφάνιση ομαλών, στρογγυλών, χωρίς τρίχες μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής. Οι πληγείσες περιοχές είναι συνήθως δερματικές, αλλά μπορεί να έχουν χρώμα ροδακινιάς. Περιστασιακά, υπάρχουν διάσπαρτες χρωματιστές ή λευκές τρίχες μέσα στο άχρωμο έμπλαστρο.

Τι είναι η αλωπεκία areata;

Η αλωπεκία areata είναι μια ασθένεια που προκαλεί τα μαλλιά να πέσουν σε μικρά μπαλώματα, τα οποία μπορούν να παραμείνουν απαρατήρητα. Αυτά τα μπαλώματα μπορεί τελικά να συνδεθούν και στη συνέχεια να γίνουν αισθητά, ωστόσο. Αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα θυλάκια των τριχών, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών. Ξαφνική απώλεια μαλλιών, ένα από τα συμπτώματα αλωπεκίας, μπορεί να συμβεί στο τριχωτό της κεφαλής, και σε ορισμένες περιπτώσεις τα φρύδια, τις βλεφαρίδες και το πρόσωπο, καθώς και άλλα μέρη του σώματος. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αργά και να επαναληφθεί μετά από χρόνια μεταξύ περιπτώσεων. Δεν υπάρχει θεραπεία για αλωπεκία. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τα μαλλιά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα και να αποτρέψουν μελλοντική απώλεια μαλλιών, καθώς και μοναδικούς τρόπους για να καλύψουν την απώλεια μαλλιών.

Συχνά συμπτώματα αλωπεκίας

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αλωπεκίας περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια τριχών: Η πιο συνηθισμένη περιοχή τριχόπτωσης είναι το τριχωτό της κεφαλής. Μερικές φορές οι ασθενείς παρουσιάζουν τριχόπτωση σε άλλα σημεία του σώματος, όπως η γενειάδα, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες.

Μελέτες δείχνουν ότι όταν οι ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα αλωπεκίας αρετά νωρίτερα στη ζωή τους, εμφανίζουν πιο σοβαρή τριχόπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η τριχόπτωση αρχίζει μέσα στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής. Ωστόσο, η πορεία της νόσου μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Τα μαλλιά αυξάνονται αυθόρμητα στο 80% των ασθενών εντός του πρώτου έτους. Αλλά ξαφνικές υποτροπές μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Η αλωπεκία αρετά περιλαμβάνει αποσπασματική τριχόπτωση, με ένα ή περισσότερα έμπλαστρα μεγέθους νομισμάτων στο τριχωτό της κεφαλής ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Η αλωπεκία μπορεί να μετατραπεί σε δύο άλλους τύπους αλωπεκίας. Αυτό συμβαίνει σε περίπου 7 τοις εκατό των ασθενών με αρτηρία της αλωπεκίας. Οι δύο τύποι αλωπεκίας που μπορούν να αναπτυχθούν στους ασθενείς περιλαμβάνουν: o Alopecia areata totalis – απώλεια μαλλιών σε όλο το τριχωτό της κεφαλής (εμφανίζεται σε περίπου 5% των περιπτώσεων). o Alopecia areata universalis – πλήρης απώλεια μαλλιών (εμφανίζεται σε περίπου 5 τοις εκατό των περιπτώσεων), σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως τα φρύδια, οι βλεφαρίδες, τα χέρια, τα πόδια και τα ηβικά μαλλιά.

  • Αλλαγές νυχιών: Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές των νυχιών εμφανίζονται σε δέκα έως 38% των ασθενών με αλωπεκία. Η σοβαρότητα των αλλαγών αντιστοιχεί στην έκταση της τριχόπτωσης.

Ορισμένες συνήθεις αλλαγές περιλαμβάνουν τη διάσπαση των νυχιών (κοιλότητες στα νύχια ή τα νύχια του νυχιού σας), τα τραχιά, τα νύχια με αμμοβολή και τις κάθετες κορυφογραμμές ή γραμμές που τρέχουν από τη βάση του νυχιού μέχρι την κορυφή. Η έναρξη της αλωπεκίας συνήθως αρχίζει όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 20 και 40 ετών. Αλλά συμπτώματα αλωπεκίας μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι σε 82-88% των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν την πρώτη τους εμφάνιση αλωπεκίας σε ηλικία 40 ετών. Το 40% των ασθενών αναπτύσσουν συμπτώματα ηλικίας 20 ετών. Εάν τα συμπτώματα αλωπεκίας αναπτύσσονται νωρίτερα στη ζωή, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ζωής για μια εκτεταμένη ασθένεια.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει το ιατρικό σας ιστορικό, το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας και ειδικά για την τριχόπτωση στην οικογένεια. Μελετώντας τα συμπτώματά σας και εξετάζοντας μερικές από τις τρίχες σας κάτω από το μικροσκόπιο, ο γιατρός θα μπορεί να διαγνώσει εάν πρόκειται για περίπτωση αλωπεκίας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να εκτελέσει βιοψία του τριχωτού της κεφαλής για να αποκλείσει τις πιθανότητες εμφάνισης μυκήτων, δακτυλιοειδών ή άλλων μολύνσεων. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει μια εξέταση αίματος για να καθορίσει εάν η αιτία της απώλειας τρίχας είναι αυτοάνοση ασθένεια ή ορμονική ανισορροπία. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>