Ποια είναι η σχέση της διατροφής κετο και της χοληστερόλης;

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε για τη σχέση της κετο δίαιτας και της χοληστερόλης και πώς το καθένα επηρεάζει την υγεία μας. Η χοληστερόλη αντιμετωπίζεται συχνά αρνητικά λόγω της ιστορικής της συσχέτισης με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ο ρόλος της στην υγεία της καρδιάς είναι αμφισβητούμενος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια είναι η χοληστερόλη, πώς χρησιμοποιεί το σώμα σας, γιατί η διατροφή κετοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και αν πρέπει να ανησυχείτε αν η χοληστερόλη αυξάνεται με έναν τρόπο ζωής.

Τι είναι η χοληστερόλη;

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία στο σώμα. Παράγεται από το σώμα σας και βρίσκεται επίσης στα τρόφιμα. Ενώ είναι απαραίτητο για καλή υγεία, η υπερβολική χοληστερόλη μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το σώμα σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλη για να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα, η χοληστερόλη χρησιμοποιείται για την κατασκευή κυτταρικών τοιχωμάτων και την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Περίπου το 75% της χοληστερόλης στο σώμα σας παράγεται από το συκώτι σας. το υπόλοιπο προέρχεται από το φαγητό που τρώτε. Η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα από λιποπρωτεΐνες. Οι κύριοι τύποι λιποπρωτεϊνών είναι λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας. Η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας είναι γνωστή ως “καλή” χοληστερόλη. Αυτό συμβαίνει επειδή η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας βοηθά στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τις αρτηρίες σας μεταφέροντας την χοληστερόλη πίσω στο συκώτι σας για απόρριψη. Η χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας είναι γνωστή ως «κακή» χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας αφήνει τη χοληστερόλη στις αρτηρίες σας.

Πώς λειτουργεί η χοληστερόλη;

Πριν βυθιστείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή κετο και τη χοληστερίνη, ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας μερικά βασικά στοιχεία για το πώς λειτουργεί η χοληστερόλη. Για δεκαετίες η χοληστερόλη έχει γίνει κακή ραπα, αλλά στην πραγματικότητα η χοληστερόλη παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Για παράδειγμα, η χοληστερόλη έχει λειτουργίες που περιλαμβάνουν:

 • Βοηθώντας στην παραγωγή ορμονών φύλου (συμπεριλαμβανομένης της προγεστερόνης, των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης).
 • Δημιουργία δομών του εγκεφάλου.
 • Υποστήριξη της ψυχικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων.
 • Διευκόλυνση της απορρόφησης λιποδιαλυτών θρεπτικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Ε, Δ και Κ).
 • Η προσθήκη θρεπτικών ουσιών, τριγλυκεριδίων και άλλων ενώσεων σε κύτταρα που χρησιμοποιούνται για την ενέργεια.

Η χοληστερόλη στο σώμα μας είναι παρούσα με τη μορφή λιπαρών οξέων (λιπιδίων) που ταξιδεύουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό που είναι σημαντικό για την κατανόηση της χοληστερόλης είναι ότι η ισορροπία μεταξύ λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας και χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας είναι πολύ σημαντική. Αν έχετε υψηλότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας, θέλετε επίσης να έχετε υψηλότερη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας για να βοηθήσετε να καθαρίσετε λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας από την κυκλοφορία του αίματος.

Κέτο δίαιτα και χοληστερόλη: η σύνδεση

Περίπου το 32% των ανδρών και το 13% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης. Επιπλέον, η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν έχουν “καλά” επίπεδα χοληστερόλης αρκετά υψηλά ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Καθώς οι χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις αυξάνουν τον παγκόσμιο επιπολασμό, οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει μεθόδους για την αύξηση των επιπέδων “καλής” χοληστερόλης. Για πολλά χρόνια, οι γιατροί χρησιμοποίησαν φάρμακα που ονομάζονταν στατίνες για την αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (και για τη μείωση άλλων μορφών χοληστερόλης). Πρόσφατα, οι επιστήμονες εξέτασαν τη χρήση διαιτητικών παρεμβάσεων ως οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για τη βελτιστοποίηση της «καλής» χοληστερόλης και την πρόληψη της εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Λέγεται ότι μια από τις καλύτερες δίαιτες για την αύξηση των καλών επιπέδων χοληστερόλης είναι η διατροφή κετο.

Οι επιδράσεις της διατροφής κετο σε επίπεδα χοληστερόλης

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή κετο μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης, την υγεία της καρδιάς και την μεταβολική υγεία με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Αυξάνει το μέγεθος σωματιδίων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, γεγονός που οδηγεί σε μικρότερο κίνδυνο οξειδωτικού στρες
 • Βελτιώνει τη σχέση λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας με λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας. Με άλλα λόγια, αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη, η οποία συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιδράσεων της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας.
 • Μειώνει τα τριγλυκερίδια, τα οποία προστατεύουν, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα, υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών προβλημάτων.
 • Βελτιώνει την αναλογία τριγλυκεριδίων προς λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας.
 • Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 • Βοηθά στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
 • Συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας μειώνοντας την πείνα και μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων κατά βούληση.

Μετά από μια δίαιτα κετο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης, να αυξήσει την “καλή” χοληστερόλη, να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας, να αποτρέψει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, να χάσει το βάρος σας και να βελτιώσει τη γενική σας υγεία. Μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι η διατροφή κετο αυξάνει τα “κακά” επίπεδα χοληστερόλης και φράζει τις αρτηρίες σας επειδή είναι τόσο υψηλή σε λιπαρά. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της πρόσφατης έρευνας φωτίζει το πώς η διατροφή κετοειδών μπορεί να βελτιστοποιήσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και στην πραγματικότητα να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διατροφή κετο και τη χοληστερίνη, κάντε κλικ στο παρακάτω πανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>