Οι μολύνσεις ζύμης προκαλούνται στις γυναίκες

Τι προκαλούν οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες; Λοιπόν, οι περισσότερες μολύνσεις ζύμης στις γυναίκες προκαλούνται από τον οργανισμό Candida albicans. Οι μολύνσεις ζύμης είναι πολύ συχνές και επηρεάζουν έως και το 75% των γυναικών σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Το κύριο σύμπτωμα μιας κολπικής μολύνσεως ζύμης είναι ο κνησμός, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί κάψιμο, εκκρίσεις και πόνος με ούρηση ή σεξουαλική επαφή. Είναι πιθανό μια γυναίκα να μεταδώσει μια μόλυνση ζύμης σε ένα ανδρικό σεξουαλικό σύντροφο, ακόμα κι αν η μόλυνση ζύμης δεν θεωρείται ότι είναι μια πραγματική σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια επειδή μπορεί να συμβεί σε γυναίκες που δεν είναι σεξουαλικά ενεργές. Η θεραπεία της μόλυνσης από ζυμομύκητες στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες, περιλαμβάνει αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Τι είναι η μόλυνση ζύμης;

Μια κολπική μόλυνση ζύμης είναι μια μυκητιακή λοίμωξη που προκαλεί ερεθισμό, εκκρίσεις και έντονη φαγούρα του κόλπου και του αιδοίου – τους ιστούς στο άνοιγμα του κόλπου. Επίσης ονομάζεται κολπική καντιντίαση, η κολπική μόλυνση ζύμης επηρεάζει έως 3 στις 4 γυναίκες σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Πολλές γυναίκες έχουν τουλάχιστον δύο επεισόδια. Μια κολπική μόλυνση ζύμης δεν θεωρείται μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Όμως, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από την κολπική ζύμη κατά την πρώτη τακτική σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι οι λοιμώξεις μπορεί να συνδέονται με το στόμα με την επαφή με τα γεννητικά όργανα. Όποια και αν είναι οι λοιμώξεις από ζυμομύκητες, ωστόσο, τα φάρμακα μπορούν να τα μεταχειριστούν αποτελεσματικά. Εάν έχετε υποτροπιάζουσες μολύνσεις ζύμης – τέσσερις ή περισσότερες εντός ενός έτους – μπορεί να χρειαστείτε μακρύτερη πορεία θεραπείας και σχέδιο συντήρησης.

Αιτίες μολύνσεων ζύμης

Οι αιτίες μολύνσεων ζύμης δεν περιορίζονται σε έναν ή δύο παράγοντες. Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των οργανισμών ζύμης που υπάρχουν συνήθως στον κόλπο. Εάν υπάρχουν πάρα πολλά, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ζύμης. Οι ενεργοποιήσεις περιλαμβάνουν:

  • Εμμηνόρροια: Οι μεταβολές των ορμονικών επιπέδων κατά τη διάρκεια ενός κανονικού κύκλου εμμήνου ρύσεως μπορεί να οδηγήσουν σε περιστασιακές ή επαναλαμβανόμενες μολύνσεις ζύμης.
  • Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων: Οι γυναίκες που παίρνουν χάπια ελέγχου των γεννήσεων που έχουν υψηλές δόσεις οιστρογόνων καθώς και εκείνες για τη θεραπεία ορμονών οιστρογόνων είναι πιο ευαίσθητες στην ανάπτυξη μολύνσεων από ζυμομύκητες.
  • Εγκυμοσύνη: Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθιστούν τις γυναίκες πιο ευαίσθητες στις υποτροπιάζουσες μολύνσεις ζύμης.
  • Αντιβιοτικά: Τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος καταστρέφουν υγιή βακτηρίδια γαλακτοβακίλλων στον κόλπο, γεγονός που επιτρέπει στη ζύμη να υπερβεί.
  • Διαβήτης: Είτε ελεγχόμενος είτε μη ελεγχόμενος, ο διαβήτης θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης μολύνσεως ζύμης.
  • Θεραπείες για τον καρκίνο: Οι υποβληθείσες σε χημειοθεραπεία θεραπείες δημιουργούν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μολύνσεως από ζύμη.
  • Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι γυναίκες με εξασθενημένη ανοσία από τη θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή με λοιμώξεις από τον ιό HIV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μολύνσεως από ζύμη.

Τέλος, οι περισσότερες αιτίες λοιμώξεων από ζυμομύκητες προκύπτουν από έναν τύπο μύκητα Candida γνωστού ως Candida albicans, ο οποίος γενικά ανταποκρίνεται στις τυπικές θεραπείες, αλλά υπάρχουν και άλλα στελέχη που είναι πιο ανθεκτικά στις κοινές επιλογές θεραπείας. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα αντιμετώπισης ή θεραπείας της λοίμωξης από μαγιά, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Μπορούν να αποφευχθούν οι λοιμώξεις του κόλπου ζύμης;

Υπάρχουν τρόποι για τις γυναίκες να αποφύγουν τις αιτίες μολύνσεων ζύμης. Οι γυναίκες μπορούν να αισθάνονται πιο άνετες και να έχουν λιγότερο ερεθισμό εάν φορούν εσώρουχα από βαμβάκι και χαλαρά ρούχα και αποφεύγουν τα κολπικά σπρέι και τα ρούχα. Υπάρχουν τρόποι για τις γυναίκες να αποφύγουν τις αιτίες μολύνσεων ζύμης. Οι γυναίκες μπορούν να αισθάνονται πιο άνετες και να έχουν λιγότερο ερεθισμό εάν φορούν εσώρουχα από βαμβάκι και χαλαρά ρούχα και αποφεύγουν τα κολπικά σπρέι και τα ρούχα. Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα πράγματα αυτά αποτρέπουν τις μολύνσεις ζύμης. Εάν μια γυναίκα έχει διαβήτη, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο θα την βοηθήσει να αποφύγει να πάρει μολύνσεις ζύμης. Εάν πιστεύετε ότι έχετε λοίμωξη, καλέστε το γιατρό σας για συμβουλές. Μην πάρετε τα αντιβιοτικά που έχουν απομείνει ή τα αντιβιοτικά ή το φάρμακο κάποιου άλλου επειδή είναι η λανθασμένη επιλογή για την πάθησή σας. Και η λήψη αντιβιοτικών όταν δεν χρειάζονται μπορεί να κάνει τις μολύνσεις ζύμης πιο σοβαρή. Είναι επίσης πιθανό ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού γιαούρτι (που περιέχει βακτήρια acidophilus) την ημέρα είναι χρήσιμη για την πρόληψη λοιμώξεων ζύμης. Ωστόσο, η κατανάλωση γιαουρτιού από μόνη της δεν θα θεραπεύσει ούτε θα αποτρέψει τις κολπικές μολύνσεις ζύμης. Πρέπει να τρώτε υγιεινά τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, να διατηρήσετε την προσωπική σας υγιεινή και να οδηγήσετε μια λιγότερο αγχωτική ζωή. Μπορείτε να κάνετε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο για να βρείτε λεπτομερέστερα βήματα για να αποτρέψετε τις μολύνσεις ζύμης στις γυναίκες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>