Οι αιτίες της κίρρωσης και η πρόληψη

Η κίρρωση είναι μια επιπλοκή της ηπατικής νόσου. Το αλκοόλ και η ιογενής ηπατίτιδα Β και C είναι κοινά αίτια κίρρωσης, αν και υπάρχουν και πολλά άλλα αίτια. Η κίρρωση του ήπατος περιγράφει μια κατάσταση όπου ο ιστός ουλής αντικαθιστά σταδιακά υγιή ηπατικά κύτταρα. Πρόκειται για μια προοδευτική ασθένεια, η οποία αναπτύσσεται αργά σε πολλά χρόνια. Αν επιτραπεί να συνεχιστεί, η συσσώρευση ιστού ουλής μπορεί τελικά να σταματήσει τη λειτουργία του ήπατος. Για να αναπτυχθεί η κίρρωση, πρέπει να υπάρξει μακροχρόνια συνεχής καταστροφή του ήπατος. Όταν ο υγιής ηπατικός ιστός καταστρέφεται και αντικαθίσταται από ιστό ουλής, η κατάσταση γίνεται σοβαρή, επειδή μπορεί να αρχίσει να εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος. Αυτό το άρθρο εξηγεί τα αίτια της κίρρωσης, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με την πρόληψη.

Ποιες είναι οι αιτίες της κίρρωσης;

Η κίρρωση έχει διαφορετικές αιτίες. Μερικοί άνθρωποι με κίρρωση έχουν περισσότερες από μία αιτίες για ηπατική βλάβη. Οι πιο κοινές αιτίες κίρρωσης είναι:

 • Αλκοολική ηπατική νόσο – βλάβη στο ήπαρ και η λειτουργία του λόγω κατάχρησης αλκοόλ.
 • Αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο.
 • Χρόνια ηπατίτιδα C.
 • Χρόνια ηπατίτιδα Β.

Κάποιες από τις λιγότερο κοινές αιτίες κίρρωσης περιλαμβάνουν:

 • Αυτοάνοση ηπατίτιδα.
 • Ασθένειες που καταστρέφουν, καταστρέφουν ή μπλοκάρουν τους χολικούς αγωγούς, όπως η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα των χοληφόρων και η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα.
 • Κληρονομικές ασθένειες του ήπατος – παθήσεις που μεταφέρονται από γονείς σε παιδιά μέσω γονιδίων – που επηρεάζουν το πώς λειτουργεί το ήπαρ, όπως η νόσος Wilson, η αιμοχρωμάτωση και η ανεπάρκεια της άλφα-1-αντιτρυψίνης.
 • Μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων.
 • Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια με ηπατική συμφόρηση, μια κατάσταση στην οποία η ροή του αίματος από το ήπαρ επιβραδύνεται.

Συμπτώματα της κίρρωσης

Τα άτομα με κίρρωση μπορεί να έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και σημεία ηπατικής νόσου. Μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη συγκεκριμένα, δηλαδή, δεν προτείνουν ότι το ήπαρ είναι η αιτία τους. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα και σημεία της κίρρωσης περιλαμβάνουν:

 • Κίτρινο δέρμα (ίκτερος) εξαιτίας της συσσώρευσης χολερυθρίνης στο αίμα.
 • Κόπωση.
 • Αδυναμία.
 • Απώλεια της όρεξης.
 • Κνησμός.
 • Εύκολη μώλωπα από τη μειωμένη παραγωγή παραγόντων πήξης αίματος από το νοσούντο ήπαρ.

Πώς να αποτρέψετε την κίρρωση

Για να αποφύγετε την κίρρωση, πρέπει να αποφύγετε τον εαυτό σας από τα αίτια της κίρρωσης. Και εδώ είναι βήματα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε το συκώτι σας:

 • Μην πίνετε αλκοόλ εάν έχετε κίρρωση. Εάν έχετε ηπατική νόσο, θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε μια φυτική διατροφή γεμάτη φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε ολόκληρους κόκκους και άπαχες πηγές πρωτεΐνης. Μειώστε την ποσότητα λιπαρών και τηγανισμένων τροφών που τρώτε.
 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Μια περίσσεια σωματικού λίπους μπορεί να βλάψει το συκώτι σας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αν είστε παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.
 • Μειώστε τον κίνδυνο ηπατίτιδας. Η ανταλλαγή βελόνων και η μη προστατευμένη σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατίτιδας Β και C. Ζητήστε από τον γιατρό σας για εμβολιασμούς κατά της ηπατίτιδας.

Ένα συμπλήρωμα συκωτιού για βοήθεια

Το ήπαρ σας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανα σας. Εκτός από την αποθήκευση και την απελευθέρωση ενέργειας από τα τρόφιμα, ενεργεί ως φυσικό φίλτρο του σώματός σας. Το συκώτι σας παγιδεύει το “κουνούπι” στο αίμα σας, αφαιρώντας τοξίνες και απόβλητα από το σύστημά σας. Δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι αυτό το όργανο για την υγεία σας, θα πρέπει να καταναλώσετε ένα ειδικό συμπλήρωμα για να βοηθήσετε στην προώθηση της υγιούς ηπατικής λειτουργίας. Το Liver Support Plus είναι το καλύτερο συμπλήρωμα που πρέπει να κάνετε. Είναι ένα εξατομικευμένο μείγμα από φυσικά εκχυλίσματα που λειτουργούν συνεργιστικά για να βοηθήσουν φυσικά με την προαγωγή της υγιούς ηπατικής λειτουργίας. Το Liver Support Plus περιέχει μια σειρά από βασικά συστατικά για να εξασφαλίσει ότι το ήπαρ σας παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν παντζάρια, γαϊδουράγκαθο γάλα, ραβδώσεις, ρίζα κιχωρίου, πικραλίδα, εκχύλισμα chanca piedrea και εκχύλισμα αγκινάρας. Θα πρέπει να παίρνετε 2 κάψουλες του Liver Support Plus καθημερινά. Για καλύτερα αποτελέσματα πάρτε ένα κατά τη διάρκεια της μέρας της ημέρας και ένα το βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στον επίσημο ιστότοπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>