Η σχέση μεταξύ θερμογένεσης και παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία γενικά θεωρείται διατροφική διαταραχή. Και επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ θερμογένεσης και παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10% του μεσήλικα πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ποσοστό έως 50% της ίδιας ομάδας να έχει αυξημένο κίνδυνο νόσου και πρόωρο θάνατο. Δεδομένης της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης σημαντικών ασθενειών, όπως η στεφανιαία νόσο, η υπέρταση, ο διαβήτης, οι χολόλιθοι και η οστεοαρθρίτιδα στους ενήλικες με υπέρβαρο βάρος, είναι σαφώς απαραίτητο να προσδιοριστούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Και ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία είναι η μείωση της θερμογένεσης.

Θερμογένεση και παχυσαρκία: η σύνδεση

Η θερμογένεση είναι η μεταβολική διαδικασία με την οποία ο οργανισμός καίει θερμίδες για να παράγει θερμότητα. Ένας απλούστερος τρόπος να πούμε ότι είναι θερμογένεση είναι ο τρόπος παραγωγής του σώματος. Αυτό γίνεται με την “καύση” θερμίδων. Δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος θερμογένεσης. Η επιστήμη έχει καταρρεύσει τουλάχιστον τρεις τύπους:

  • Βασικός μεταβολικός ρυθμός: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός εξηγεί την ενέργεια για να εκτελεί ζωτικές διαδικασίες σώματος ενώ βρίσκεστε σε ηρεμία. Είναι ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα σας αν δεν κάνατε τίποτε άλλο παρά να βρεθείτε στο κρεβάτι όλη την ημέρα.
  • Θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή: Μια απλή εξήγηση της θερμογένεσης που προκαλείται από τη διατροφή θα είναι – ο αριθμός θερμίδων που καίτε να τρώτε, να αφομοιώσετε, να απορροφήσετε και να μεταφέρετε θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που έχετε φάει.
  • Το ενεργειακό κόστος της σωματικής δραστηριότητας: Η τελική μορφή της θερμογένεσης προέρχεται από την καθημερινή σας δραστηριότητα, ιδιαίτερα τη δραστηριότητα άσκησης. Αυτό περιλαμβάνει την άρση βαρών, την καρδιακή κατάσταση σε σταθερή κατάσταση (περπάτημα ή τζόκινγκ), την κατάρτιση διαστήματος υψηλής έντασης κλπ.

Ποια είναι λοιπόν η σχέση μεταξύ της θερμογένεσης και της παχυσαρκίας; Η θερμογένεση είναι μια διαδικασία στο σώμα σας που παράγει θερμότητα, συμβάλλοντας στην καύση θερμίδων και λίπους. Εάν η διαδικασία θερμογένεσης στο σώμα σας δεν πηγαίνει καλά, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι θερμίδες και το λίπος σας δεν καίγονται βέλτιστα, τότε κινδυνεύετε από την παχυσαρκία.

Οι αιτίες της μείωσης της θερμογένεσης

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες μειωμένης θερμογένεσης, είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Έτσι ώστε να δημιουργήσετε θερμογένεση στο σώμα σας, πρέπει να τρώτε θερμογενή τρόφιμα και να ασκείτε τακτικά. Θερμογενή τρόφιμα είναι τρόφιμα που απαιτούν περισσότερες θερμίδες για να αφομοιωθούν από ό, τι στην πραγματικότητα περιέχουν, προκαλώντας το μεταβολισμό να αυξηθεί και περισσότερες θερμίδες καίγονται. Τα θερμογόνα τρόφιμα είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, γεγονός που προκαλεί την ταχύτερη γεύση ενός ατόμου. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και των υψηλών ινών, τα θερμογόνα τρόφιμα εμποδίζουν την παχυσαρκία και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Παραδείγματα θερμογενών τροφίμων είναι: το σέλινο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το γκρέιπφρουτ, τα καρότα, οι ντομάτες, τα αγγούρια, το καρπούζι, το κουνουπίδι, τα μήλα, οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Εν τω μεταξύ, οι καλύτερες ασκήσεις για τη δημιουργία θερμογένεσης είναι η ανύψωση βάρους, η καρδιο σταθερής κατάστασης (περπάτημα ή τζόκινγκ) και η προπόνηση υψηλών εντάσεων. Οι καθημερινές δραστηριότητες, ωστόσο, μπορούν να θεωρηθούν ως άσκηση. Οι επιστήμονες έχουν ακόμη ένα όνομα γι ‘αυτό: θερμογένεση μη άσκησης. Είναι η ενέργεια που χρησιμοποιείτε περπατώντας μέχρι σκάλες ή ανυψώνοντας τις τσάντες παντοπωλείων και με λίγη φαντασία, είναι εύκολο να μετατρέψετε τις εγκόσμιες δραστηριότητες σε ευκαιρίες καψίματος θερμίδων. Το καλύτερο κομμάτι? Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Θερμογένεση και παχυσαρκία: συμπέρασμα

Είναι αρκετά εύκολο να βρεθεί η σχέση μεταξύ θερμογένεσης και παχυσαρκίας. Η θερμογένεση είναι μια διαδικασία στο σώμα που παράγει θερμότητα και καίει θερμίδες καθώς και λίπος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την παχυσαρκία. Η θερμογένεση είναι μια φυσιολογική καθημερινή διαδικασία στο σώμα σας, αλλά η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλέσουν μείωση της θερμογένεσης και να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Για να επαναφέρετε την κανονική θερμογένεση, πρέπει να τρώτε θερμογενή τρόφιμα και να κάνετε τακτική άσκηση. Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εάν θέλετε να μάθετε το καλύτερο θερμογενές συμπλήρωμα στην αγορά, κάντε κλικ παρακάτω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>