Η λειτουργία της χιτοζάνης για τη μείωση της χοληστερόλης

Κατά τη διάρκεια μερικών μελετών που εξέταζαν τα οφέλη για την υγεία της χιτοζάνης, αποκαλύφθηκε επίσης η λειτουργία της χιτοζάνης για τη μείωση της χοληστερόλης. Το Chitosan είναι ένας τύπος ινών που συνήθως συναντάται ως συμπλήρωμα σε καταστήματα υγείας και φαρμακεία. Αυτό το προϊόν είναι ένα παράγωγο της χιτίνης, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό του σκληρού, εξωτερικού κελύφους που έχουν τα καρκινοειδή και τα έντομα. Είναι επίσης ένα συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των μυκήτων. Μελέτες που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της χιτοζάνης για τη μείωση της χοληστερόλης έχουν πραγματοποιηθεί σε παχύσαρκους, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη και σε υγιείς ενήλικες.

Τα οφέλη της χιτοζάνης

Η χιτοζάνη έχει ένα επιπλέον δυνητικό όφελος από τους περισσότερους άλλους τύπους ινών. Όταν ταξιδεύετε μέσω των εντέρων, η χιτοζάνη δεσμεύεται σε μια μικρή ποσότητα διαιτητικού λίπους και το παίρνει μακριά από το σώμα, εμποδίζοντας το λίπος να απορροφηθεί. Αυτή η ενέργεια αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα της χιτοζάνης για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του σωματικού βάρους.

Η χρήση της χιτοζάνης για τη μείωση της χοληστερόλης

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η υψηλή χοληστερόλη ενισχύει τις πιθανότητες εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακής νόσου. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης:

  • Κακή χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες).
  • Καλή χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας).

Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας είναι κοινώς γνωστές ως κακή χοληστερόλη καθώς μεταφέρουν την περιεκτικότητα σε μόρια λίπους σε αρτηριακά τοιχώματα της καρδιάς που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φραγμένων αρτηριών και μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η καρδιαγγειακή πάθηση είναι μια ιατρική κατάσταση που περιλαμβάνει μπλοκαρισμένα ή στενωμένα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές, πόνο στο στήθος και εγκεφαλικά επεισόδια. Έχει αποδειχθεί ότι η χιτοζάνη βοηθά στη μείωση των επιπέδων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας. Το Chitosan βοηθά εξαιρετικά στη διατήρηση του υγιούς χαμηλού μεταβολισμού της χοληστερόλης και διαδίδει επίσης τον υγιή μεταβολισμό των λιπιδίων.

Χιτοσάν για τη μείωση της χοληστερόλης: πώς λειτουργεί;

Το Chitosan λειτουργεί για τη μείωση της χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση του. Σύμφωνα με μια επισκόπηση των ανθρώπινων μελετών, η προσθήκη χιτοζάνης σε μια κανονική διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα κατά 6 – 40% και τα κακά επίπεδα χοληστερόλης κατά 15 – 35%. Σε μια δοκιμή των 84 γυναικών, η χιτοζάνη δούλεψε για να μειώσει τα επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης καλύτερα από το εικονικό φάρμακο. Σε μια υποομάδα γυναικών άνω των 60 ετών, μείωσε επίσης την κακή χοληστερόλη και τη συνολική χοληστερόλη. Το Chitosan δεν είναι μαγικό χάπι που θα αλλάξει δραστικά την κατάσταση της χοληστερόλης σας. Ωστόσο, η χιτοζάνη είναι μια ασφαλής επιλογή για άτομα με οριακά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μαζί με κατάλληλες διατροφικές αλλαγές και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Δοσολογία και προετοιμασία

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την παροχή συνιστώμενης δόσης χιτοζάνης. Σε κλινικές δοκιμές έχουν μελετηθεί διάφορες δόσεις. Για παράδειγμα, σε μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις της χιτοζάνης για τη μείωση της χοληστερόλης, τα άτομα έλαβαν ένα γραμμάριο 2-4 φορές την ημέρα με μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες. Σε άλλες μελέτες, μία δόση τεσσάρων δισκίων συμπληρώματος ινών που περιέχουν χιτοζάνη, γεύμα γκουάρ, ασκορβικό οξύ και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες. Η κατάλληλη δόση για εσάς μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την chitosan και τα οφέλη για την υγεία, κάντε κλικ στο παρακάτω banner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>