Η καλύτερη φυσική θεραπεία για την κύστη των ωοθηκών

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε τα διάφορα είδη κύστεων των ωοθηκών, τι προκαλεί την εμφάνιση τους και τη φυσική θεραπεία της κύστης των ωοθηκών. Μια κύστη είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομή γεμάτη με υγρό. Οι κύστεις των ωοθηκών είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που σχηματίζονται μέσα ή πάνω στις ωοθήκες μιας γυναίκας. Οι ωοθήκες είναι δύο μικρά όργανα σχήματος φασολιών που αποτελούν μέρος του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος. Οι γυναίκες έχουν δύο ωοθήκες – μία σε κάθε πλευρά της μήτρας (μήτρα). Οι ωοθήκες έχουν δύο κύριες λειτουργίες:

 • Για να απελευθερώσετε ένα ωάριο (ωορρηξία) περίπου κάθε 28 ημέρες ως μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου.
 • Να απελευθερώσουν τις γυναικείες ορμόνες – οιστρογόνα και προγεστερόνη – που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των γυναικών.

Οι ωοθηκικές κύστεις μπορεί να επηρεάσουν και τις δύο ωοθήκες ταυτόχρονα ή μπορεί να επηρεάσουν μόνο μία. Ορισμένες γυναίκες με κύστεις ωοθηκών δεν έχουν συμπτώματα. Και μερικές κύστεις ωοθηκών είναι αβλαβείς, αλλά μερικές μπορεί να παρουσιάσουν δυσφορία. Ευτυχώς, υπάρχει φυσική θεραπεία για την κύστη των ωοθηκών, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Τα συμπτώματα των κύστεων των ωοθηκών

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν κύστεις ωοθηκών έως ότου αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Μόλις έχετε συμπτώματα όπως αυτά που περιγράφονται λεπτομερώς παρακάτω, μπορεί να θέλετε να ζητήσετε από το γιατρό σας μια εξέταση υπερήχων για να επιβεβαιώσετε ότι οι κύστεις των ωοθηκών είναι η αιτία. Τα κοινά σημεία των κύστεων των ωοθηκών είναι:

 • Κάτω κοιλιακό άλγος.
 • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ.
 • Πίεση στην ουροδόχο κύστη / ανάγκη συχνής ούρησης.
 • Φούσκωμα.
 • Δυσπεψία.
 • Ανεπιθύμητοι κύκλοι και κύκλοι ανανέωσης (όταν δεν εμφανίζεται η ωορρηξία).

Τι προκαλεί κύστεις ωοθηκών:

 • Ανεπιθύμητοι κύκλοι εμμηνορρυσίας.
 • Ορμονική ανισορροπία.
 • Υποθυρεοειδισμός.
 • Κάπνισμα τσιγάρου.
 • Πρώιμη εμμηνόρροια (11 ετών ή νεότερη).
 • Δείκτης μάζας σώματος άνω των 30.
 • Η θεραπεία υπογονιμότητας με γοναδοτροπίνες έχει βρεθεί ότι προκαλεί πολλαπλές κύστεις ωοθηκών σε ορισμένες γυναίκες.
 • Η χρήση κλομιφαίνης (clomid, serophene) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κύστεων του ωχρού σώματος.
 • Χρήση ταμοξιφαίνης για καρκίνο του μαστού.

Τύποι κύστεων των ωοθηκών

Υπάρχουν πολλά είδη κύστεων των ωοθηκών, αλλά οι πιο χαρακτηριστικές κύστεις είναι οι λειτουργικές. Υπάρχουν μόνο δύο είδη λειτουργικών κύστεων των ωοθηκών – κύστεις ωοθυλακίων και κύστεις ωχρού σωματίου. Οι κύστεις των ωοθυλακίων συμβαίνουν όταν το θυλάκιο των ωοθηκών δεν ανοίξει για να απελευθερώσει ένα αυγό και αντίθετα παραμένει κλειστό, γεμάτο με υγρό. Οι κύστεις Corpus luteum είναι όταν το ωοθυλάκιο απελευθερώνει ένα αυγό, αλλά στη συνέχεια δεν σφραγίζει και κλείνει μετά. Άλλα είδη ωοθηκικών κύστεων περιλαμβάνουν:

 • Ενδομητρίωμα – αυτές οι κύστεις συνδέονται με μια διάγνωση ενδομητρίωσης. Μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλες και ρήξη, όπως λειτουργικές κύστεις.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – αυτό μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα με την παραγωγή εξαιρετικά μακρών, ακανόνιστων κύκλων χωρίς ωορρηξία. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, ακμή, υπερανάπτυξη μαλλιών και απώλεια μαλλιών, άγχος και κατάθλιψη.
 • Δερμοειδείς κύστεις – αυτές οι κύστεις αναπτύσσονται στις ωοθήκες και περιέχουν τρίχες, δόντια και άλλες ουσίες.

Ποια είναι η φυσική θεραπεία της κύστης των ωοθηκών

Η φυσική θεραπεία της κύστης των ωοθηκών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τη διαχείριση των κύστεων των ωοθηκών (ιδιαίτερα των λειτουργικών κύστεων των ωοθηκών). Το κλειδί για να απαλλαγείτε από μια κύστη των ωοθηκών είναι να εξισώσετε τις ορμόνες σας και να ελαττώσετε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην κύστη σας. Η υπερβολική έκθεση σε οιστρογόνο και ξενοεστερογόνο (μιμητές οιστρογόνων) μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία και να οδηγήσει στον σχηματισμό κύστεων.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από την κύστη των ωοθηκών

 • Φάτε μόνο τα βιολογικά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα: Για να αποφύγετε πρόσθετα σε αυτά τα προϊόντα που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων και να προωθήσουν την ανάπτυξη των κύστεων.
 • Χρησιμοποιήστε φυσικά απορρυπαντικά: Πολλά απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων περιέχουν χημειοεστέρες που μπορούν να εισχωρήσουν στο δέρμα σας ενώ φοράτε τα ρούχα σας.
 • Χρησιμοποιήστε βότανα: Αυτά τα βότανα μπορούν να υποστηρίξουν έναν σωστό κύκλο εμμηνορρυσίας, να μειώσουν τον πόνο των ωοθηκών και να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα. Αυτά τα φάρμακα υποστηρίζουν επίσης την υγιή ηπατική λειτουργία, η οποία βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών και των υπερβολικών ορμονών.

Για πληροφορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη δοσολογία, μιλήστε με έναν βοτανολόγο ή ένα naturopath που μπορεί να συνταγογραφήσει το σωστό ποσό για εσάς. o Η ρίζα Maca βοηθά τον οργανισμό να παράγει προγεστερόνη. o Η μαύρη ρίζα του cohosh βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου και ανακουφίζει τον πόνο των ωοθηκών. o Ο σπόρος γαλοπούλας γάλακτος υποστηρίζει την ορμονική ισορροπία και την υγεία του ήπατος. o Tribulus ομαλοποιεί την ωορρηξία. o Το Vitex (μούρο δέντρου) ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία, προάγει την ωορρηξία και βελτιώνει το χρονισμό του εμμηνορροϊκού κύκλου. o Το Yarrow ανακουφίζει τη συμφόρηση της πυέλου και βελτιώνει το χρονισμό του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η φυσική θεραπεία της κύστης των ωοθηκών έχει συνήθως αποτελέσματα σε 3 μήνες, αλλά πρέπει να γίνει μόνο πριν από την προσπάθεια να συλλάβει. Μην χρησιμοποιείτε βότανα εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Η αποτελεσματικότητα της φυσικής θεραπείας είναι πολύ υψηλή στην θεραπεία των κύστεων των ωοθηκών. Εάν θέλετε να μάθετε από την εμπειρία μιας γυναίκας που έχει αναρρώσει από μια κύστη των ωοθηκών με φυσική θεραπεία, κάντε κλικ στο παρακάτω πανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>