Διαφορετικοί τύποι ηπατίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε

Η ηπατίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια που φλεγμονεύει το συκώτι. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικοί γνωστοί τύποι ιογενούς ηπατίτιδας: Α, Β, C, D και Ε. Η ηπατίτιδα είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει οποιοδήποτε τύπο φλεγμονής του ήπατος, αποτέλεσμα μιας σύνθετης διαδικασίας που συμβαίνει όταν το ήπαρ υποφέρει από τραυματισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση εάν έχετε έναν τύπο ηπατίτιδας που δεν είναι μολυσματική ασθένεια.

Τύποι ηπατίτιδας

Υπάρχουν πέντε τύποι ιογενούς ηπατίτιδας, Α, Β, C, D και E, που προκαλούνται από διαφορετικό ιό ηπατίτιδας.

 • Ηπατίτιδα Α.

Η ηπατίτιδα Α είναι ασθένεια του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α. Ο ιός μεταδίδεται κατά κύριο λόγο όταν ένα μη μολυσμένο (και μη εμβολιασμένο) άτομο καταναλώνει τροφή ή νερό που είναι μολυσμένο με περιττώματα μολυσμένου προσώπου. Η ασθένεια συνδέεται στενά με το μη ασφαλές νερό, την ανεπαρκή αποχέτευση και την κακή προσωπική υγιεινή.

 • Ηπατίτιδα Β.

Η ηπατίτιδα Β είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή ηπατική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Πρόκειται για ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Μπορεί να προκαλέσει χρόνια μόλυνση και θέτει τους ανθρώπους σε υψηλό κίνδυνο θανάτου από κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Ο ιός μεταδίδεται μέσω επαφής με το αίμα ή άλλα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου προσώπου.

 • Ηπατίτιδα Γ.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από ηπατίτιδα C είναι χρόνιες. Η ηπατίτιδα C ανήκει στο γένος των ηπατίτιδων flaviviridae, που περιλαμβάνει ιούς κίτρινου πυρετού, δαγκείου και ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας. Έχουν μεγάλη ομοιότητα στη γονιδιωματική τους δομή και στρατηγική αντιγραφής. Η ηπατίτιδα C αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο του ήπατος.

 • Ηπατίτιδα Δ.

Η ηπατίτιδα D προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας D. Μπορείτε να πάρετε μόνο ηπατίτιδα D εάν έχετε ήδη μολυνθεί από ηπατίτιδα Β. Διαχέεται μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα, βρώμικες βελόνες που έχουν ηπατίτιδα D πάνω τους και απροστάτευτο σεξ (χωρίς χρήση προφυλακτικού) με άτομο που έχει μολυνθεί από ηπατίτιδα D. Η ηπατίτιδα D προκαλεί οίδημα του ήπατος.

 • Ηπατίτιδα Ε.

Ο ιός της ηπατίτιδας Ε βρίσκεται σε υποανάπτυκτες περιοχές του κόσμου και εξαπλώνεται με τη διαδρομή από το στόμα σε κόπρανα. Η ηπατίτιδα Ε προκαλεί οξεία ηπατίτιδα, η οποία συνήθως ξεφεύγει από μόνη της. Μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ηπατικής ανεπάρκειας και θανάτου. Η ηπατίτιδα Ε δεν προκαλεί χρόνια μόλυνση.

Μη μολυσματική ηπατίτιδα

Όλοι οι τύποι ηπατίτιδας δεν προκαλούνται από τον ιό. Χημικά όπως το αλκοόλ ή τα φάρμακα μπορεί να είναι επιβλαβή για το ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Επιπλέον, άλλα προβλήματα υγείας, όπως γενετικές και μεταβολικές διαταραχές, τραυματισμοί που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και παχυσαρκία, μπορούν να βλάψουν το ήπαρ και να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Δεδομένου ότι αυτοί οι τύποι ηπατίτιδας δεν μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο, οι κλινικοί ιατροί το ονομάζουν μη μολυσματική ηπατίτιδα. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε “προσβολή” στο ήπαρ που προκαλεί φλεγμονή θεωρείται ηπατίτιδα. Ορισμένες μη ιογενείς αιτίες ηπατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Αυτοάνοσες ασθένειες είναι εκείνες στις οποίες το σώμα παράγει αντισώματα και επιθέσεις.
 • Αλκοολική ηπατίτιδα: Η λήψη οινοπνεύματος μπορεί να προκαλέσει τρία ξεχωριστά σύνδρομα, όπως η αλκοολική ηπατίτιδα, το λιπώδες ήπαρ και η κίρρωση του ήπατος.
 • Ηπατίτιδα που προκαλείται από φάρμακα: Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του ήπατος που μπορεί να κυμαίνεται από πολύ ήπια έως απειλητική για τη ζωή.
 • Χημικές και τοξικές εκθέσεις: Δεδομένου ότι το συκώτι δρα απλοϊκά ως σύστημα “αποτοξίνωσης”, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές χημικές ουσίες και τοξίνες στο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή.
 • Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με υπέρβαρο ή παχύσαρκυ.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας

Μερικά άτομα με ηπατίτιδα δεν έχουν συμπτώματα. Αλλά όταν εμφανιστούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακός πόνος.
 • Απώλεια της όρεξης.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Διάρροια.
 • Πυρετός.
 • Ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών).

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές ασθένειες, οπότε μόνο ένας γιατρός μπορεί να σας πει εάν έχετε ηπατίτιδα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα συμπτώματα ηπατίτιδας τα οποία είναι λιγότερο κοινά αλλά όχι λιγότερο σημαντικά.

Πώς να αποτρέψετε την ηπατίτιδα

Μπορείτε να αποτρέψετε και να αντιμετωπίσετε τυχόν τύπους ηπατίτιδας με υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, καλή υγιεινή, αποφυγή αλκοόλ και ναρκωτικών, εξασφάλιση ασφαλούς σεξουαλικού επαγγέλματος και προσοχή γύρω από οτιδήποτε έχει μολυνθεί με αίμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία της ηπατίτιδας, κάντε κλικ στο παρακάτω πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>