Αλωπεκία προκαλεί και τις επιλογές θεραπείας

Η αλωπεκία είναι ο ιατρικός όρος για την τριχόπτωση. Μπορεί να είναι ξαφνική και προσωρινή ή μόνιμη. Διαβάστε τις αιτίες αλωπεκίας και τις επιλογές θεραπείας εδώ. Η αλωπεκία επηρεάζει το ήμισυ των ανδρών άνω των 50 ετών και το ήμισυ των γυναικών άνω των 65 ετών και επηρεάζει και τους νεότερους. Μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχή. Τι προκαλεί η αλωπεκία και ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες; Συμπληρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η αλωπεκία;

Ενώ ο μέσος άνθρωπος χάνει μεταξύ 50-100 τρίχες την ημέρα, η αλωπεκία θεωρείται υπερβολική ή μη φυσιολογική τριχόπτωση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αλωπεκίας που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως ορμονική ανισορροπία ή αυτοάνοση κατάσταση.

Η αλωπεκία προκαλεί

Υπάρχουν στην πραγματικότητα διάφοροι τύποι και αιτίες αλωπεκίας ή τριχόπτωσης. Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί ως φυσικό μέρος της γήρανσης, λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή λόγω φαρμάκων και φαρμάκων. Οι αιτίες της αλωπεκίας περιλαμβάνουν:

 • Alopecia areata: Αυτός ο τύπος απώλειας τρίχας συνήθως θεωρείται ως αυτοάνοση ασθένεια. Αυτοάνοσες ασθένειες είναι εκείνες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα ίδια τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος και τα προσβάλλει. Στην περίπτωση της αλωπεκίας areata, το ανοσοποιητικό σύστημα βλάπτει τους θύλακες των τριχών.
 • Ανδρογενετική αλωπεκία: Αυτό συχνά αναφέρεται ως “τριχόπτωση τριχόπτωσης” ή “γυναικεία τριχόπτωση”. Είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης και προκαλείται από έναν αριθμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων. Αυτός ο τύπος αλωπεκίας επηρεάζει συνήθως τις γυναίκες πριν ή μετά την εμμηνόπαυση, κατά μέσο όρο περίπου 50 ετών.
 • Αλωπεκία της ουλή: Η κατάσταση αυτή προκαλείται από μόνιμη βλάβη των θυλάκων της τρίχας. Ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως ο λειχήνας, ο δισκοειδής λύκος, το σκληροδερμία, οι δεκάνες της θυλακίτιδας και η μετωπική ινωτική αλωπεκία είναι αιτιολογικοί παράγοντες που οδηγούν σε αλωπεκία με ουλές. Αυτές οι διαταραχές συνήθως προκαλούν μεταβολές στο δέρμα, ουλές, εξανθήματα, ακατέργαστα μπαλώματα πάνω στο δέρμα κλπ που οδηγούν σε απώλεια τριχοθυλακίων και απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένες περιοχές.
 • Αναγεννητική αναγέννηση: Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης προκαλείται συνήθως από φάρμακα όπως η χημειοθεραπεία του καρκίνου, η ανοσοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Αυτές οι θεραπείες επηρεάζουν όλα τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα του σώματος, ενώ στοχεύουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα. Τα θυλάκια των τριχών είναι ένα από τα κύτταρα που επηρεάζονται από αντικαρκινικά φάρμακα και θεραπεία ακτινοβολίας. Μπορεί να υπάρξει σοβαρή απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, στο σώμα, στα φρύδια κλπ.

Άλλες αιτίες αλωπεκίας

Το άγχος είναι μια άλλη από τις κύριες αιτίες της αλωπεκίας. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά να προσπαθήσουμε κυριολεκτικά και να απο-στρες. Η άσκηση, ο ύπνος, η ενυδάτωση και μια υγιεινή διατροφή πρέπει να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να καταστρέψετε τα μαλλιά σας με εργαλεία θερμότητας, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της χρήσης των εργαλείων θερμότητας και της αλωπεκίας.

Επιλογές θεραπείας για αλωπεκία

Η τριχόπτωση ή η αλωπεκία είναι τόσο συνηθισμένη, είναι φυσιολογική, επηρεάζοντας το 50% των ανδρών άνω των 50 ετών και το ίδιο ποσοστό των γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω. Για αυτούς, τα γονίδια ή οι ορμόνες οδηγούν σε προοδευτική απώλεια μαλλιών του τύπου της ανδρογενετικής αλωπεκίας, η οποία εκδηλώνεται ως αραίωση μαλλιών ή φαλάκρα διαφόρων βαθμών. Φυσικά, ο αντίκτυπος της τριχόπτωσης που βιώνει ένας άντρας σε οποιαδήποτε ηλικία – πόσο μάλιστα κάποιος που έχει ζήσει περισσότερο από μισό αιώνα – δεν μπορεί να συγκριθεί με την ίδια απώλεια που υποφέρει ένα παιδί ή μια γυναίκα. Αλλά αυτό δεν είναι να ελαχιστοποιήσει το γεγονός ότι ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία, η εμπειρία μπορεί να είναι βαθιά αρνητική με έναν συναισθηματικά ασυμβίβαστο τρόπο. Ευτυχώς, υπάρχουν επιλογές θεραπείας που μπορείτε να δοκιμάσετε εάν η απώλεια μαλλιών σας προκαλεί δυσφορία.

 • Φάρμακα: Στοματική φαρμακευτική αγωγή όπως το Propecia (finasteride) είναι η κύρια θεραπεία για την φαλάκρα των ανδρών. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν Propecia. Για τη γυναικεία φαλάκρα, η συνιστώμενη φαρμακευτική αγωγή είναι η μινοξιδίλη, είναι ένα over-the-counter τοπικό φάρμακο.
 • Συμβουλευτική: Η απώλεια μαλλιών μπορεί να ενοχλεί. Για πολλούς ανθρώπους, τα μαλλιά είναι ένα σημαντικό μέρος του ποιοι είναι. Εάν η απώλεια μαλλιών σας προκαλεί δυσφορία, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να πάρετε κάποια συμβουλευτική. Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από την είσοδο σε μια ομάδα υποστήριξης. Ίσως επίσης να θέλετε να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στα online φόρουμ.

Άλλες επιλογές θεραπείας:

 • Ενέσεις στεροειδών: Ενέσεις που χορηγούνται σε φακίδες.
 • Κρέμες στεροειδών: Η κρέμα εφαρμόζεται σε φακελάκια.
 • Ανοσοθεραπεία: Η χημική ουσία εφαρμόζεται σε φακελάκια.
 • Επεξεργασία φωτός: Λαμπερό υπεριώδες φως για τα φαλακρά μπαλώματα.
 • Μεταμόσχευση μαλλιών: Τα κύτταρα τρίχας μετακινούνται σε αραίωση.
 • Χειρουργική μείωσης του τριχωτού της κεφαλής: Οι τομές του τριχωτού της κεφαλής με τα μαλλιά είναι τεντωμένες και ραμμένες μεταξύ τους.
 • Τεχνητή μεταμόσχευση μαλλιών: Χειρουργική για εμφύτευση τεχνητών τριχών.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αλωπεκία κάνοντας κλικ στο παρακάτω πλαίσιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>