Έκζεμα και δερματίτιδα: ποιες είναι οι διαφορές τους;

Το έκζεμα και η δερματίτιδα είναι και οι δύο γενικοί όροι για την “φλεγμονή του δέρματος”. Και οι δύο χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τις συνθήκες του δέρματος με κόκκινα, ξηρά έμπλαστρα και εξανθήματα. Οι όροι “έκζεμα” και “δερματίτιδα” χρησιμοποιούνται γενικά εναλλακτικά, αν και ορισμένες καταστάσεις αναφέρονται συχνότερα ως μία ή την άλλη.

Είναι το έκζεμα και η δερματίτιδα διαφορετικά;

Αν και οι λέξεις “έκζεμα” και “δερματίτιδα” μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται ως προς τον τρόπο χρήσης τους, οι συγκεκριμένοι τύποι δερματικών παθήσεων είναι περισσότερο γνωστοί με ένα μόνο από τα ονόματα. Για παράδειγμα, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τους όρους “έκζεμα” και “ατοπική δερματίτιδα” εναλλακτικά αλλά δεν θα χρησιμοποιήσουν τον όρο “δερματίτιδα επαφής” αντί για “έκζεμα”.

Διαφορετικοί τύποι έκζεμα και δερματίτιδα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκζέματος και δερματίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε. Αν και υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι έκζεμα και δερματίτιδας, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύποι κάθε φορά. Όλοι οι τύποι έκζεμα και δερματίτιδα προκαλούν φαγούρα και ερυθρότητα, αλλά μερικοί μπορεί επίσης να προκαλέσουν το δέρμα σας σε κυψέλη, “να κλαίει” ή να ξεφλουδίσει. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον τύπο που μπορεί να έχετε, καθώς και τα συμπτώματά σας και τις ασκήσεις, έτσι ώστε να μπορείτε να χειριστείτε και να διαχειριστείτε καλύτερα την πάθηση του δέρματός σας.

Ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια και φλεγμονώδης. Αν και η ακριβής αιτία της ατοπικής είναι άγνωστη, συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα πηγαίνει σε overdrive σε απάντηση σε ένα αλλεργιογόνο ή ερεθιστικό μέσα ή έξω από το σώμα. Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως αρχίζει στην παιδική ηλικία, συχνά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Μερικά κοινά συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας:

 • Ξηρό, λείο δέρμα.
 • Ερυθρότητα (ερύθημα).
 • Κνησμός.
 • ρωγμές πίσω από τα αυτιά.
 • Ένα εξάνθημα στα μάγουλα, τα χέρια και τα πόδια.

Δερματίτιδα επαφής.

Μερικοί άνθρωποι δοκιμάζουν μια δερματική αντίδραση όταν έλθουν σε επαφή με ορισμένες ουσίες. Αυτό είναι γνωστό ως δερματίτιδα εξ επαφής. Τα συμπτώματα της δερματίτιδας εξ επαφής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ξηρό, κόκκινο και φαγούρα δέρμα που μπορεί να αισθάνεται σαν να καίγεται.
 • Φουσκάλες.
 • Κυψέλη, ένας τύπος εξανθήματος που αποτελείται από μικρά, κόκκινα εξογκώματα.

Ένα άτομο με ατοπική δερματίτιδα έχει αυξημένο κίνδυνο δερματίτιδας εξ επαφής.

Δυσχαρτικό έκζεμα.

Το δισχιδρωτικό έκζεμα εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες κάτω των 40 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια και παρουσιάζει χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως έντονη φαγούρα και εμφάνιση μικρών κυψελών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φουσκάλες μπορούν να γίνουν μεγάλες και υδαρείς. Οι φουσκάλες μπορεί επίσης να μολυνθούν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και οίδημα. Μπορούν επίσης να εκλείψουν το πύον. Οι κυψέλες τυπικά εκκαθαρίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μετά από αυτό, το δέρμα συχνά γίνεται ξηρό και ραγισμένο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές σχισμές του δέρματος. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί το δυσχυδροτικό έκζεμα. Ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που έχουν:

 • Ο πυρετός των Hay.
 • Ατοπική δερματίτιδα ή οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας.
 • Μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος.

Άλλοι τύποι έκζεμα.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι τύποι έκζεμα:

 • Αριθμητικό έκζεμα.
 • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.
 • Δερματίτιδα στάσης.
 • Discoid έκζεμα.
 • Έκζεμα του κιρσού.
 • Ασθεατικό έκζεμα.

Θεραπείες για έκζεμα και δερματίτιδα

Οι θεραπείες για έκζεμα και δερματίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν φάρμακα, φωτοθεραπεία και καλές κρέμες δέρματος. Μπορείτε να αποφύγετε ορισμένους τύπους έκζεμα και δερματίτιδα αποφεύγοντας:

 • Πράγματα που ερεθίζουν το δέρμα σας, όπως ορισμένα σαπούνια, υφάσματα και λοσιόν.
 • Άγχος.
 • Πράγματα που είστε αλλεργικοί, όπως τα τρόφιμα, η γύρη και τα ζώα.

Η χρήση κρέμας δέρματος είναι σίγουρα ο ευκολότερος τρόπος για τη θεραπεία του έκζεμα και της δερματίτιδας. Και η καλύτερη κρέμα για το δέρμα για τη θεραπεία όλων των τύπων έκζεμα και δερματίτιδας είναι το Revitol Eczema Cream. Το Revitol Eczema Cream είναι μια φυσική κρέμα που μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το έκζεμα. Πολλοί άνθρωποι που το χρησιμοποίησαν έχουν δώσει μεγάλες ανατροφοδοτήσεις. Είναι μια απόλυτη λύση για όσους πάσχουν από έκζεμα και έχει προταθεί σε μεγάλο βαθμό από επαγγελματίες του τομέα της ιατρικής. Αυτό που κάνει το Revitol Eczema Cream τόσο πολύ αποτελεσματικό είναι το δραστικό του συστατικό (κολλοειδές πλιγούρι βρώμης) το οποίο έχει αποδείξει ότι αποκαθιστά πιο υγιές δέρμα σε μόλις 3 ημέρες. Αυτό το κύριο συστατικό δεν είναι μόνο ασφαλές αλλά και πολύ αποτελεσματικό στην αποκατάσταση της λειτουργίας του δέρματος και την προστασία του από περαιτέρω βλάβες. Είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μαλακτικό που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντι-κνησμώδη αποτελέσματα. Το Revitol Eczema Cream αποδεικνύεται κλινικά, εγκρίθηκε από την FDA και αναπτύχθηκε από κορυφαίους δερματολόγους. Περιέχει 100% φυσικά συστατικά που παρέχουν άμεση ανακούφιση. Κάντε κλικ στο banner παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>